Kokoškov zvanično novi selektor Srbije

Kokoškov zvanično novi selektor Srbije

Igor Kokoškov i zvanično je novi selektor muške seniorske reprezentacije Srbije.

Poslije uspješnih pregovora predsjednika Košarkaškog saveza Srbije Predraga Danilovića i srpskog stručnjaka koji skoro dvije decenije radi u NBA ligi, postignut je dogovor da Kokoškov preuzme nacionalni tim Srbije.

Kokoškov je karijeru započeo u OKK Beogradu 1992. godine.

Radio je sa omladincima Partizana, potom je otišao u SAD gdje je uglavnom radio kao pomoćni trener prvo u Mizuriju, pa Los Anđeles Klipersima, Detroitu, Finiksu, Klivlendu, Orlandu i Juti.

– Izuzetno smo zadovoljni što će tako kvalitetan stručnjak i jedan od najboljih srpskih trenera ubuduće sjedeti na klupi reprezentacije Srbije. Igor je najbolje rjšenje za predstojeće izazove, jer nas očekuju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, a jasno je da je naš primarni cilj da izborimo plasman na oba takmičenja. Veliko hvala Sakramento Kingsima, posebno Vladu Divcu, na pomoći i razumijevanju u realizaciji angažovanja Kokoškova od strane KSS, što je veoma bitno za kompletnu srpsku košarku. Uskoro ću se u Americi sastati sa Igorom, gdje ćemo razgovarati o detaljima saradnje i planovima za naredni period – rekao je Danilović.

Kokoškov će na klupi Srbije naslijediti Aleksandra Đorđevića koji se sa funkcije povukao poslije osvojenog petog mjesta na Mundobasketu u Kini.

Kokoškov je već radio u našem nacionalnom timu kao pomoćnik Željka Obradovića 2004. i 2005. godine, da bi kasnije kao selektor tri puta odveo Gruziju na Evropsko prvenstvo – 2011, 2013. i 2015. godine. Postao je prvak Evrope 2017. godine kao selektor Slovenije.

Povodom preuzimanja reprezentacije Kokoškov je rekao sljedeće:

– Ovim imenovanjem mojoj porodici i meni lično je ukazana velika čast. Srećan sam da ću biti u mogućnosti da kao selektor vodim nacionalni košarkaški tim Srbije. Dobro mi je poznato koliko ljudi u Srbiji vole i podržavaju košarkašku reprezentaciju. Takođe, dobro mi je poznato kakvi su naši rezultatski standardi koje su svojim uspjesima decenijama gradile prethodne generacije igrača i trenera. Očekivanja naših navijača od nacionalnog tima su uvijek bila velika, a ambicije igrača i trenera su uvijek najveće. Toga sam vrlo svjestan. Svaki košarkaški trener sa ovih prostora sanja da postane selektor nacionalog tima – ističe Kokoškov.

On dodaje da je njegov osnovni motiv da se prihvati ovog posla “jaka lična ’emocija’ i želja da se poslije 20 godina rada u NBA i više od deset godina rada u FIBA sa drugim nacionalnim timovima konačno vrati tamo odakle je krenuo – u Srbiju”.

– U tom smislu, za mene je izbor za selektora našeg nacionalnog tima profesionalni zadatak koji ne može da se uporedi ni sa jednim drugim sportskim izazovom do sada. Detalji našeg ugovora nisu tajna, ali ne bi trebalo da budi prioritetni javnosti u ovom trenutku, kao što nisu bili prioritetni ni meni pri potpisivanju istog. Moje trenersko razmišljanje se bazira na tome da se svaki uspješan tim, prije svega, gradi na kreativnošću i sposobnostima samih igrača tog tima. Mi u Srbiji nikada nismo oskudijevali u košarkaškom talentu. Otuda će moj posao kao selektora biti da igrače pripremim, pomognem im i da donosim odluke u najboljem interesu tima. Igrači sa kojima sam do sada radio znaju da je moj stav da „uspjeh tima uvijek pripada igračima, a da treneri preuzimaju odgovornost“ – kaže Kokoškov.

Nacionalni košarkaški tim Srbije će se, dodaje on, bazirati, prije svega, na najboljim igračima Srbije koji su u mogućnosti da se odazovu pozivu i koji žele da nose dres nacionalnog tima.

– Moj prvi zadatak će biti da napravim inicijalni kontakt sa svim potencijalnim reprezentativcima. Očekuju nas dvije etape u predstojećem takmičarskom ciklusu: dvije utakmice u februarskom “prozoru” kao dio kvalifikacija za predstojeće Evropsko prvenstvo i kvalifikacioni olimpijski turnir u junu u Beogradu. S obzirom na to da igrači Evrolige i NBA neće biti u mogućnosti da učestvuju u “prozorima”, akcenat će se svakako staviti na igrače koji će biti slobodni u tom periodu – kaže novi trener Srbije.

Iako živimo na različitim kontinentima, dodaje Kokoškov, danas, u 21. vijeku, vijeku tehnologije, “znam da ću sada većinu slobodnog vremena provoditi za kompjuterom gledajući utakmice iz Evrope i na telefonu kontaktirajući naše igrače i moje saradnike”.

– To za mene u ovom poslu neće biti ništa novo… Na kraju, želim da se zahvalim Košarkaškom savezu Srbije na ukazanom povjerenju i odlučnosti da sarađujemo. Želio bih, takođe, da se zahvalim čitavoj organizaciji Sakramento Kingsa na podršci da mi, i pored svakodnevnih NBA obaveza, dozvole da budem uz nacionalni tim Srbije. Ono što mogu sigurno da obećam je da ću svo svoje iskustvo, znanje i energiju, staviti u službu nacionalnog tima sa željom da se ostvare ciljevi koji su pred nama – zaključio je Kokoškov.

Izvor: b92.net

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks