Koji su najefikasniji prirodni probiotici za balans mikroflore u želucu i crijevima


Koji su najefikasniji prirodni probiotici za balans mikroflore u želucu i crijevima

Opšte je poznato da bakterije u digestivnom traktu i te kako utiču na naše zdravlje. Stoga je važno održavati balans mikroflore u želucu i crijevima.

Pored jogurta, postoji još mnogo prirodnih probiotika koji pomažu zdravlju našeg digestivnog trakta. U nastavku saznajte koje su to namirnice najbolji probiotici...

Prirodni probiotici

Hladan krompir

Ohlađeni, skuvani krompir povećava osjetljivost na insulin, pomaže u uklanjanju rizika od dijabetesa, pa čak i kod mršavljenja. Uz sve to, sastojci iz krompira održavaju naš želudac zdravim.

Zelene banane

Nezrele banane bogate su probioticima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Ova kombinacija održava zdravlje želuca i crijeva, a jača i kosti i srce. Stoga, ukoliko ne možete da sačekate da banana potpuno sazri, navalite na one zelene, jer ćete poboljšati svoje zdravlje.

Crna čokolada

Pored brojnih benefita crne čokolade, poput poboljšavanja koncentracije i raspoloženja, ova poslastica utiče i na rast zdravih bakterija u crijevima. Tako da možete slobodno uživati u čokoladi, ukoliko ste čokoholičar, ali umjereno. Jedno, do dva rebra crne čokolade dnevno sasvim je dovoljno.

Bijeli luk

Uz to što je prirodni antibiotik, bijeli luk je prepun probiotika, te je odličan i za zdravlje crijeva i želuca.

Kefir

Ovo piće prepuno je zdravih bakterija koje uklanjaju brojne gastro probleme, a pomaže i kod alergija.

Foto naslovna: Shutterstock
Izvor: edukacija.rs/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter