Ko uređuje Javni servis Republike Srpske

Ko uređuje Javni servis Republike Srpske

Tako urednika informativnih emisija prvo pozivaju iz Kabineta Željke Cvijanović, traže da Dnevnik počnu prilogom o aktivnostima predsjednice Republike Srpske i pitaju zašto je u drugom planu i zapostavljena u odnosu na srpskog člana Predsjedništva BiH. Pozivaju i Dodikovi savjetnici i naređuju da u 19.30 prva vijest bude Dodik...

Sukobi zaraćenih klanova i frakcija unutar vladajuće stranke najbolje se vide i reflektuju kroz rad "fabrike mržnje, laži i zla" zvane RTRS ili Javna kuća SNSD-a.

Već duže vremena na RTRS-u tinja sukob frakcija, međusobne spletke i podmetanja između pojedinih urednika i novinara, te se prelamaju sukobi klanova unutar SNSD-a.

Tako urednika informativnih emisija prvo pozivaju iz Kabineta Željke Cvijanović, traže da Dnevnik počnu prilogom o aktivnostima predsjednice Republike Srpske i pitaju zašto je u drugom planu i zapostavljena u odnosu na srpskog člana Predsjedništva BiH.

Poslije Željke, urednika Dnevnika pozivaju Dodikovi savjetnici i naređuju da u 19.30 prva vijest bude Dodik, da sa njim otvore Dnevnik i prenesu svaki njegov pokret tokom dana, a da Željka, Lukač i Višković budu u drugom planu.

Poslije Dnevnika uredniku stiže bojažljiv poziv i od najbližih saradnika Radovana Nejakog uz pitanje što je premijer imao samo malo prostora, vijest sa slikom u sredini Dnevnika, ali na njega niko ne obraća puno pažnje.

Jedan od brutalno poniženih je i Gvozden Šarac, koji je oborio rekord, jer je na mjestu šefa i glavnog urednika informativnog programa RTRS-a proveo svega 22 dana.

On je munjevitom brzinom uklonjen jer je pokušao da unese malo promjena i zahtijevao da se bar stvori privid objektivnosti i čuje druga strana. Novinar Branimir Đuričić jedan je od rijetkih sa RTRS-a koji je javno negodovao i izrazio nezadovoljstvo smjenom Gvozdena Šarca, dok većina „mudro“ ćuti, bojeći se da javnim istupom ne dođe na udar i rizikuje poziciju.

Nakon njegove smjene i grubog uklanjanja još niko nije sjeo u upražnjenu vruću fotelju i informativni program zarobljenog Javnog servisa nema glavnog urednika. Glavnu riječ vode dvije Nade, Arlov i Veletić, te Marijana Đurđević, crvene ruže, udarne pesnice Partije i Vođe na RTRS-u.

Da nešto ne štima na RTRS-u moglo se zaključiti i iz tvitova i pisanja Igora Žunića, šefa Kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koji je na Tviteru napisao kako ništa ne valjaju dešavanja na RTRS-u, da smjene i prebacivanje unutarstranačkih sukoba na Javni servis nikako nisu dobri.

Novinari i urednici su nezadovoljni jer rade pod velikim pritiskom, a situacija je u posljednje vrijeme dodatno otežana sukobom frakcija u vladajućoj stranci, zahlađenjem odnosa između Dodika sa jedne, Željke, Tegeltije i Lukača sa druge strane, ali rijetki smiju da puste glas ili ruku, kažu i napišu šta se događa na RTRS-u.

Nažalost, niko ne smije da kaže NE i suprotstavi se uzurpaciji Javnog servisa Republike Srpske od strane vladajuće stranke, koja traje skoro dvije decenije. Šarac je i smijenjen kako bi se pokazalo svima kako će proći oni koji ne slušaju ili krše OMERTU, mafijaški zavjet ćutanja.

Ratovi klanova su paralizovali novinare, ali nisu omeli sumnjive javne nabavke, sulude javne nabavke i trošenje novca, koji traje godinama i zbog čega je RTRS u teškoj finansijskoj situaciji, ali o tome više detalja drugom prilikom.

Ko će sjesti u vruću fotelju šefa Informativnog programa RTRS-a, koja je i dalje upražnjena nakon uklanjanja Šarca, ko je sljedeći ko će biti smijenjen i da li će Dodik preko Bilje Bokić i Pera Simića sa RTRS-a ukloniti sve one za koje se sumnja da su bliski Željki i Lukaču pokazaće vrijeme.

RTRS je uništen i zarobljen, i bez lustracije, čišćenja i uklanjanja svih onih koji su kršili norme i izdali profesiju, od Nade Veletić do Mata Đakovića, bili sluge i podanici Partije i Vođe umjesto naroda koji ih plaća, nema ozdravljenja i oporavka porobljenog Javnog servisa Republike Srpske.

Piše: Nebojša Vukanović

Izvor: tvbn

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter