Ko su kripto milijarderi - Čak 12 njih na velika vrata ušlo na listu najbogatijih na svetu

Ko su kripto milijarderi - Čak 12 njih na velika vrata ušlo na listu najbogatijih na svetu

Trenutno svetom vlada "digitalna zlatna groznica". Ogroman rast vrednosti bitkoina i drugih kriptovaluta uveo je na velika vrata novih "kripto milijardera" na Forbsovu listu.

Koliko toga može da se desi za samo godinu dana - najbolje znaju oni koji ulažu u kriptovalute. Kada je američka ekonomija zastala u martu prošle godine, investitori se uspaničili, bitkoin je pao čak 50 odsto za jedan dan, a pratile su ga i druge kriptovalute.

Dvanaest meseci kasnije, budućnost digitalnih dobara nikad nije izgledala svetlije. Bitkoin je obarao rekorde ove godine, a cena je u martu dostizala i cifru veću od 60.000 dolara. Druge kriptovalute imale su sličan rast, što je dovelo do toga da ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta poraste na preko 1,5 biliona dolara.

Sada i banke i kompanije kreću u pohod na ovo tržište.

Kako kripto-tržište raste, raste i lista bogatih. Čak 12 kripto milijardera ušao je Forbsovu lisu najbogatijih za samo godinu dana, u odnosu na samo četiri godinu dana pre toga.

Ko se našao na ovoj listi?

Kameron i Tajler Vinklvos

Braća blizanci i bivši veslači tužili su Fejsbuk, nagodili se i dobili 65 miliona dolara, a onda su to pretvorili u još veće bogatstvo, pa tako sada obojica imaju po tri milijarde dolara. Sa kupovinom bitkoina su počeli 2012. godine. Takođe su pokrenuli i kripto-mejačnicu Džeminaj (Gemini) i aukcijsku platformu za digitalne umetnine Nifti gejtvej (Nifty Gateway).

Majkl Sejlor

Sejlor je CEO kompanije Majkro stratedži (MicroStrategy) koji je "težak" 2,3 milijarde dolara. Bitkoine je kupio pre buma, kako za sebe, tako i za kompaniju, čime je pogurao rast cene njenih akcija.

Metju Rozak

Rozak je kripto-entuzijasta bio još od 2011. godine. Danas, njegovo bogatstvo se procenjuje na 1,5 milijardi dolara. On je i na čelu kompanije Blok (Bloq) koja je specijalizovana za blokčejn infrastrukturu, ali i rani investitor u kripto-startape.

Tim Drejper

Godine 2014. ovaj kapitalista iz Silicijumske doline kupio je bitkoine u vrednosti od 18,7 miliona dolara, koje su pre toga američki maršali konfiskovali sa crnog tržišta Put svile (Silk Road). Danas ti bitkoini vrede 1,5 milijardi dolara.

Sem Benkman Frajd

Benkman Frajd je najbogatiji kripto-milijarder. Ovaj dvadesetdevetogodišnjak je završio studije na američkom univerzitetu MIT, a "težak" je 8,7 milijardi dolara.

Brajan Armstrong

Armstrong je CEO i koosnivač Koinbejsa (Coinbase) čije se bogatstvo više nego ušestostručilo u poslednjih godinu dana zbog buma na tržištu kriptovaluta. Njegovo bogatstvo se procenjuje na 6,5 milijardi dolara.

Fred Ersam

On je zajedno sa Armstrongom osnovao Koinbejs 2012. godine. Kompaniju je napustio ali je ostao član odbora, a njegov udeo u kompaniji od šest odsto procenjuje se na 1,9 milijardi dolara.

Čangpeng Žao

Osnivač kripto-menjačnice Bajnens (Binance) vratio se na listu milijardera. Bogatstvo: 1,9 milijardi dolara.

Beri Silbert

Njegovo bogatstvo vezano je za konglomerat DCG (Digital Currency Group) koji je osnovao 2015, a procenjuje se na 1,6 milijardi dolara.

Kris Larsen

Koosnivač i predsednik kompanije Ripl (Ripple) poseduje bogatstvo vredno 3,4 milijardi dolara.

Džed Mekejleb

Još jedan koosnivač Ripla, čije se bogatstvo procenjuje na dve milijarde dolara.

Izvor: b92

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter