Ko sa Balkana ima najbolju pjesmu za Evroviziju

Ko sa Balkana ima najbolju pjesmu za Evroviziju

Evrovizija je i dalje tema broj jedan kada je Balkan u pitanju. Svake godine mediji u regionu bave se predstavnicima komšijskih zemalja na tom festivalu, a čitavu priču prate brojne kontroverze.

Pjesme koje smo pobrojali, predstaviće naše eks jugoslovenske komšije, Albaniju i naše “prekojadranske” komšije Italijane.

Poslušajte i procijenite ko bi mogao osvojiti najbolji plasman na najpopularnijem festivalu lakih nota u Evropi, a i šire.

Srbija

Pobjednici Beovizije u februaru bili su Sanja Ilić i Balkanika. Izveli su pjesmu “Naša deca”, a o njihovom odlasku u Lisabon i dalje se priča u beogradskim medijima. Pominje se da je pjesma već izvođena, što se kosi sa pravilima Evrovizije i Beovizije, te da su pjevačice ovog sastava u Sava centru pjesmu izvele na plejbek, što je takođe propust.

Najglasnija u namjeri da se pjesma povuče, i izabere neka druga, je pjevačica Maja Nikolić koja je na Beoviziji pjevala “Zemlja čuda” i završila na dnu tabele.

Ipak, RTS se nije zvanično oglašavao ovim povodom, a “Naša deca” je još uvijek zvačna pjesma koja će predstaviti Srbiju na Eurosongu.

Hrvatska

Pjevačica Franka Batelić, predstavljaće Hrvatsku na Evroviziji, pjesmom “Crazy” koju je sama napisala.

Franka kaže joj je učešće na Evroviziji san od malih nogu.

“S dvije sam godine pred televizorom, s daljinskim upravljačem umjesto mikrofona, nabadala stihove pjesme Tonija Cetinskoga ‘Nek ti bude ljubav sva’, kada nas je 1994. godine predstavljao na Eurosongu. Mami i tati tada sam ushićeno govorila: ‘Tako će i Aka, tako će i Aka’. Ta djevojčica u meni nikada nije prestala sanjati. I sada se san ostvaruje. Predstavljaću Hrvatsku na Eurosongu. Moj tim i ja smo svjesni odgovornosti koju ovo predstavljanje donosi, spremni smo na izazov i daćemo baš sve od sebe da u Portugalu u maju Hrvatsku predstavimo na najbolji mogući način”, poručila je 25-godišnja Franka za HRT.

Franka se pjevanjem bavi od treće godine, a za svoj je rad višestruko nagrađivana. “Ružom u kamenu” 2008. godine osvojila je nagradu gledalaca na Hrvatskom radijskom festivalu (HRF), a ta je pjesma osvojila i ljubitelje Evrovizije.

Godinu poslije na Dori je izvela “Pjesmu za kraj”, a hrvatski ljubitelji Evrovizije drugi su je put izabrali za predstavnicu na takmičenju OGAE Song Contest.

Na Doru je išla i s pjesmom “Na tvojim rukama”. Ove se godine nije morala takmičiti, nego ju je HRT internom odlukom odabrao za predstavnicu naših komšija.

Slovenija

Lea Sirk je tri puta pokušala da bude slovenačka predstavnica, ali uspjelo joj je tek 2018. godine. Nastupiće sa pjesmom “Hvala ne”. Sama piše pjesme koje izvodi, muzički je obrazovana, a redovno nastupa na festivalima u rodnoj zemlji, i susjedstvu.

Albanija

Eugen Bušepa predstavlja Albaniju. Mladi muzičar i pjevač poznat je po pop-rok pjesamama koje sam piše. Izvjesno vrijeme živio je u Italiji, da bi se po povratku u rodnu zemlju ozbiljnije počeo baviti muzikom.

Eugen, ili Gent kako ga zovu, od 2006. prisutan je na muzičkoj sceni Albanije i učesnik je brojnih muzičkih takmičenja.

Makedonija

Grupa Eye Cue sa pjesmom “Lost and foud”, predstavljaće Makediniju na Evroiziji u maju.

Eye Cue je pop-rok duo koji čine BOjan Trajkovski i Marija Ivanovska. Bend je osnovan 2008. godine, a tada su ušli u TOP 20 na MTV Adria sa pjesmom “Not this time”.

a za kraj – Vanja - Crna Gora

Pobjednik festivala Montevizija ove godine je Vanja Radovanović. Mladi kantautor izvešće u Lisabonu “Inje”, pjesmu čiji je kompletan autor.

Vanja je prije par dana objavio i spot za evrovizijsku pjesmu.

U spotu će se prepoznati ambijent Kotora, Cetinja, Ulcinja i Bara, a obogatiće ga i specijalni efekti snimljeni u studiju Javnog servisa.
Poznati nikšićki kantautor će tačno za dva mjeseca u drugoj polufinalnoj večeri Pjesme Evrovizije pokušati da se izbori za mjesto u finalnoj večeri najpopularnijeg muzičkog takmičenja u Evropi.


Izvor: CDM