Ko preživi korona virus ostaće trajni invalid


Ko preživi korona virus ostaće trajni invalid

– Osnovno mjesto gdje se dešava infekt jesu pluća, a onda idu stomak i ostali organi kako bolest napreduje. Znači, glavni proces upale dešava se u alveolama, to su zadnje loptice na kraju bronha gdje se mijenja vazduh, kisik ili ugljen-dioksid. Te alveole napada korona virus i razara ih pa pluća stradaju – rekao je dr. Selimić.

Korona virus vrlo ružno utiče na pluća kazao je pulmolog Edo Selimić.

– Osnovno mjesto gdje se dešava infekt jesu pluća, a onda idu stomak i ostali organi kako bolest napreduje. Znači, glavni proces upale dešava se u alveolama, to su zadnje loptice na kraju bronha gdje se mijenja vazduh, kisik ili ugljen-dioksid. Te alveole napada koronavirus i razara ih pa pluća stradaju – rekao je dr. Selimić.

Dodao je da nakon pobjede bolesti na plućima ostaju trajni ožiljci.

Ako ozdravite, ostaće ožiljci

– Sve zavisi hoćete li se kao teški, kritičan, pacijent izvući. Ako ozdravite, ostaće ožiljci na plućima, jer virus, kad uđe u ćeliju, razara je. Tkivo se raspada. Ti ožiljci ostaju na dijelu pluća u kojem se mijenjaju ugljen-dioksid i kisik te su posljedice nakon ozdravljenja smanjen kapacitet pluća, smanjena ventilacija i smanjena razmjena glasova. U konačnici, vi ste doživotni invalid sa smanjenim kapacitetom pluća – rekao je dr. Selimić.

S njim se slaže i pulmologinja Gorana Krstović.

Ona dodaje da je korona virus respiratorni virus koji se primarno širi u kontaktu s inficiranom osobom putem kapljica iz usta i nosa koje nastaju pri govoru, kihanju i kašljanju te se kreće iz gornjih dišnih puteva, nosa, usta i grla, ka donjem respiratornom sistemu, tj. plućima.

Neophodno pacijenta spojiti na respirator

– Kao posljedicu imamo pneumoniju, upalu pluća, koja može dovesti do trajnih oštećenja pluća i uticati na nečiju sposobnost disanja dugotrajno. U najtežoj fazi bolesti može doći do razvoja akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS) i tada je neophodno pacijenta spojiti na respirator – rekla je dr. Krstović.

Izvor: Agencije

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks