Ko li je taj Kristijan Šmit? Za Dodika -njemački turista- za Vučića visoki prestavnik

Ko li je taj Kristijan Šmit? Za Dodika -njemački turista- za Vučića visoki prestavnik

Od trenutka postavljanja na funkciju visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu njemački diplomata nailazi na protivljenje i negodovanje od strane vlasti u Republici Srpskoj, prije svega Milorada Dodika.

Dodik od samog početka insistira na tome da Kristijan Šmit nema legitimitet zato što njegovo postavljanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN. Dodik Šmita često naziva “njemačkim turistom”, umanjujući njegov položaj i značaj, ali istovremeno ga i vrijeđajući. Njegov narativ prate svi predstavnici vlasti u RS, u čemu prednjače, prije svega, političari i funkcioneri iz SNSD-a.

Dodik je za svoje poteze često tražio podršku, ali i zaštitu, kako od Rusije, tako i od Srbije. Rusija, na čelu sa Vladimirom Putinom, ali i ruskim diplomatama u Bosni i Hercegovini, uvijek je podržavala Dodika u njegovoj “borbi” protiv Kristijana Šmita. Doduše, nisu ga omalovažavali kao Dodik, ali su jasno stali na stranu srpskog člana Predsjedništva BiH.

Iako je znao imati nesuglasice sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, o kojima se, naravno, zvanično ne priča, Dodik je i u Srbiji uvijek imao zaštitu i podršku. Vučić je u svojim izjavama uvijek insistirao na neophodnosti poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, nerijetko kritikujući jednostrane poteze protiv vlasti Republike Srpske.

Međutim, Vučić i Srbija nikad za Kristijana Šmita nisu rekli da je “turista” ili ga na neki drugi način uvrijedili. Tako je bilo i ovaj put. Nakon današnjeg susreta, na sajtu predsjednika Srbije objavljeno je saopštenje o sastanku Vučića i Šmita u kome se odmah u naslovu navodi da se Vučić Sastao sa visokim predstavnikom za BiH.

Iako je Vučić izrazio “jasno neslaganje sa poslednjim odlukama i primenom Bonskih ovlašćenja, za koje smatra da ne doprinose stabilnosti”, u prvi plan ipak izbija zvanično priznavanje Šmita za visokog predstavnika, čemu se Dodik protivi.

Dodik je, inače, nakon jučešnjeg sastanka sa koalicionim partnerima, rekao da je predsjedniku Srbije uoči njegovog jučešnjeg sastanka sa Šmitom prenio stav Republike Srpske da ovog njemačkog političara ne priznaje za visokog predstavnika.

“Rekao sam mu da on nije legitiman, legalno izabran, da se on ne može tretirati kao visoki predstavnik i da u tom pogledu nijedna odluka koju on donese ne može biti relevantna, legalna, legitimna i obavezujuća za nas, te da njegove odluke nećemo objaviti u Službenom glasniku. To znači da neće biti primjenjivana na prostoru Republike Srpske.”

Dodik je naveo da ga je Vučić izvijestio da se na sastanku sa Šmitom suprotstavio nametanju rješenja.

“Očigledno čovjek po svijetu pokušava da pridobije legitimitet. Nije važno na kojoj se on destinaciji nalazi i sa kim se sreće. On legitimitet jedino može pribaviti u Savjetu bezbjednosti UN, a tamo ga ne vidimo”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, zemlje koje Šmita podržavaju čine sve da se on pojavi u Savjetu bezbjednosti, na bilo koji način, te da na taj način dobije legitimitet.

“Savjet bezbjednosti jasno glasa sa većinama, kako je propisano. Кada su oni to htjeli, Rusija je stavila veto. Кada je Rusija na dnevni red stavila pitanje da se glasa o visokom predstavniku, onda se drugi nisu pojavili, što znači da nema odluke”, rekao je Dodik.

Кada bude takve relevantne odluke, koja je usaglašena i donesena prema propisanim procedurama Savjeta bezbjednosti, kaže Dodik, Republika Srpska će Šmita prihvatiti kao visokog predstavnika.

“Mislimo da i dalje on nema nikakva bonska ovlaštenja, da je to izmišljotina samo da njima ovdje bude lakše. Ovdje su došli sa visokim platama. Šmit ovdje fino živi sa 24.000 evra mjesečno”, rekao je Dodik.

On je istakao da na predstojećem sastanku sa Vučićem očekuje ugodan razgovor, kao i do sada, o pitanjima odnosa Srbije i Republike Srpske, pa i BiH.

Da li je Dodik izgubio naklonost Vučića, kako neki tvrde, ili je u čak u pitanju direktna konfrotacija i pritisak Srbije na Republiku Srpsku, kako tvrde drugi, ili se radi o mudrom diplomatskom potezu Srbije “neguranja prsta u oko”, što je opšte poznati manir Milorada Dodika, ostaje da se vidi.

Foto naslovna: ohr.int/Kristijan Šmit
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter