Ko je žena sa fotografija na Borikama, gdje je pripreman album Dugmića -Šta bi dao da si na mom mjestu- (Foto/Video)


Ko je žena sa fotografija na Borikama, gdje je pripreman album Dugmića -Šta bi dao da si na mom mjestu- (Foto/Video)

“Ja sam jedna obična Srpkinja koja mnogo voli naše prelijepe krajeve, Republiku Srpsku i boričke arapske konje” započinje nam priču o sebi tridesetosmogodišnja Dragana Rudović, udato Kosorić, čije su fotografije na konjima ovih dana zaintrigirale javnost.

“Kada me je pozvala predsjednica KK “Lenkoran” iz Rogatice Sandra Erić i objasnila mi da je cilj fotorgafisanja da se skrene pažnja javnosti na opasnost da, zbog nebrige institucija, potpuno nestane borički arapski konj, odmah sam pristala” priča ova dama nesvakidašnje ljepote. A o svojoj ljepoti – ne želi da priča.

“Ma pustite to” kaže “mediji vole malo i da pretjeruju. Nisam ja srpska Kim Kardašijan, ja sam obična, porodična žena. Istina, dok sam studirala zvali su me Ceca, ali ovo nije priča o meni, ovdje su u prvom planu borički arapski konji, njihova ljepota i ljepota Borika, kao i pokušaj jedne druge, hrabre žene Sande Erić da ih spasi od nestajanja” nastavlja Dragana.

Dragana Rudović Rođena je 1983. god u Sarajevu, gdje je živjela sa roditeljima do rata. Ratni vihor odveo ju je prvo na Han Pijesak, gdje je završila gimnaziju, a nakon toga školovanje je nastavila u Bijeljini, gdje je završila ekonomski fakultet. U Otadžbinskom ratu je izgubila oca, kako kaže, kad joj je bio najpotrebniji. Zbog toga je kroz život morala da se bori više nego njeni vršnjaci, ali i naučila da cijeni i druge koji se bore. I to potvrđuje i ovim gestom.

Ne želi da priča kako je došlo do toga da čuvena ergela od više stotina konja boričke arapske i bosanske brdske pasmine “Borike” propadne i bude ugrožen genetski potencijal pažljivo njegovan 125 godina. “Krivci će sami sebe prepoznati i oni neka vide kako će dalje da žive sa ovim nedjelom na savjesti. Moja je želja da učestvujem u pozitivnoj priču o pokušaju očuvanja ovog neprocjenjivog genetskog potencijala. Kao žena i patriota prepoznala sam napore druge hrabre žene, Sandre Erić, predsjednice KK “Lenkoran” koja sa svojom porodicom čini nadljudske napore da sačuva boričku arapsku pasminu konja od nestajanja” kazuje Dragana.

Foto: Legendarni Dragan S. Stefanović/Članovi grupe Bijelo dugme su album "Šta bi dao da si na mom mjestu" pripremali na Borikama

Ni Sandra Erić ni muž joj Nebojša nisu zaposleni, iako Nebojša pripada kategoriji porodica poginulih boraca. Preživljavaju, podižu djecu i prehranjuju porodicu baveći se poljoprivredom. Uprkos tome iz svog porodičnog budžeta izdvajaju sredstva za ovu svoju plemenitu namjeru. Konjički sport je mnogo skup, ova plemenita grla koštaju kao prosječan automobil, treba im nabaviti kvalitetnu hranu, svakodnevno ih njegovati se brinuti o njima, raditi posao od široke društvene koristi. Erići su se, u mnogo navrata, obraćali svim nivoima vlasti, od lokalne do republičke, ali su nadležne institucije na sve njihove molbe ostajale i gluve i nijeme.

SAČUVAĆEMO BORIČKE ARAPE

“Sačuvaćemo ovu plemenitu pasminu, iako vlasti svih nivoa ne žele da nam pomognu. Pomoći će nam ljubav koju gajimo prema konjima, naša i drugih ljudi, poput Dragane, koja je odmah pristala da učestvuje u fotografisanju sa konjima. Pomoći će nam fotografi, novinari… svi oni koji, za razliku od predstavnika vlasti, jesu spremni da, bez pare i dinara, rade u korist društva i zajednice. Cilj akcije fotografisanja konja na Borikama, u njihovom prirodnom ambijentu, jeste da ovu ljepotu podijelimo sa javnošću. Možda se nađe još neki entuzijasta, zaljubljenik u konje, koji ima neku dobru ideju kako afirmisati konjički sport i sačuvati ove ljepotane. Znamo da zaljubljenika u konje ima širom naše prelijepe Republike Srpske, i znamo da nismo jedini, pokazalo se to u više prilika” kazuje predsjednica KK “Lenkoran” iz Rogatice Sandra Erić.

Foto: Dragan S. Stefanović/Unutrašnjost albuma Bijelog dugmeta "Šta bi dao da si na mom mjestu"

I dodaje da računa na ljude, pojedince, entuzijaste. Na vlasti i institucije kod nas se odavno ne može računati. Ni za šta pozitivno. Nije realno ni očekivati da oni koji su doveli do nestajanja ergele “Borike” sada pomognu da se sačuva bar nekoliko plemenitih grla.

 

Video: muzikamojeduse/youtube.com
Izvor: istokrs.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter