Ko je Tomislav Tomašević, čovjek koji je osvojio Zagreb? (Foto/Video)

Ko je Tomislav Tomašević, čovjek koji je osvojio Zagreb? (Foto/Video)

Tomislav Tomašević, aktivista i kandidat za gradonačelnika Zagreba iz zeleno-lijeve koalicije “Možemo!”, ubjedljivi je pobjednik prvog kruga izbora sa osvojenih 45,08 odsto glasova. Od mjesta na kom je Milan Bandić proveo skoro dvije decenije dijeli ga još jedan krug izbora, ali sudeći po rezultatima prvog, već može da se sprema za novu funkciju.

Ko je Tomislav Tomašević?

Tomašević je mlad političar, široj javnosti poznatiji po svom aktivizmu u oblasti ekologije, nego po političkom angažmanu.

Rođen je 13. januara 1982. u Zagrebu. Rano djetinjstvo proveo je u novozagrebačkom kvartu Zapruđe, a potom se sa majkom Ivankom, ocem Smiljanom i bratom Tihomirom preselio u Zaprešić. U osnovnoj školi dobio je nadimak Senf, kako ga i danas mnogi zovu. Kada mu je bilo 20 godina, vratio se u Zagreb. Živio je na Trnju, u Donjem gradu te na Trešnjevci, gdje mu je i danas adresa.

Pohađao je zagrebačku VII gimnaziju u Križanićevoj ulici, a 2000. godine je upisao Pravni fakultet u Zagrebu. Na trećoj godini napušta studije prava, pa je 2006. upisao Fakultet političkih nauka, gdje je završio studije politikologije. Magistrirao je 2013. godine na britanskom univerzitetu Kembridž temom iz oblasti okoline, društva i razvoja. Tri godine kasnije vjenčao se sa učiteljicom joge Ivom Mertić, sa kojom je i danas u braku.

Kao tinejdžer se zainteresovao za ekološki aktivizam pa se pridružio Udruženju “Zelena akcija”. Kasnije će postati i njen predsjednik (od 2006. do 2011. godine). Angažovao se oko niza gorućih tema u Zagrebu: od borbe protiv gašenja fabrika “Kamensko” i izgradnje spalionice otpada u Resniku do pomoći stanarima Kupske ulice nakon urušavanja kao i protivljenja privatizaciji zagrebačke “Čistoće”. Vrhunac Tomaševićevog aktivizma bio je u borbi da Varšavska ulica u središtu Zagreba ostane pješačka zona kao i protiv pogodovanja investitoru Tomislavu Horvatinčiću, što se sve, naravno, događalo u režiji Milana Bandića, prenosi Index.hr.

Tražio sobu od Ivice Todorića

Tomašević je sa grupom aktivista bio i među prvima koji su se usudili suprotstaviti Ivici Todoriću, nekada nedodirljivom vlasniku koncerna “Agrokor”. Jednog jutra 2009. godine se tako Tomašević sa ekipom pojavio pred Kulmerovim dvorima i zatražio da iznajmi sobu. Naime, država i Grad Zagreb su Todoriću omogućili da sa porodicom živi u tom istorijskom zdanju, koje je pak formalno bilo registrovano kao hotel. Naravno, Tomašević nije uspio da dobije sobu u Kulmerovim dvorima, ali je sa ostalim aktivistima, poput bliskog saradnika Tea Celakoskog, ukazao na privilegovani Todorićev položaj kada se rijetko ko u Hrvatskoj usudio da to učini.

Godine 2017. Tomašević je odlučio da se na lokalnim izborima kandiduje za gradonačelnika Zagreba. Predvodio je koaliciju “Zagreb je naš” i osvojili su četiri mjesta u skupštini grada Zagreba. Tomašević je bio među izabranim odbornicima iz koalicije i bio je glasni kritičar tadašnjeg gradonačelnika Milana Bandića.

U februaru 2021. godine, je najavio kandidaturu za gradonačelnika Zagreba na lokalnim izborima. Na parlamentarnim izborima 2020. godine je na čelu Zeleno-lijeve koalicije izabran za člana Hrvatskog sabora. Njegov parlamentarni mandat počinje 22. jula. Do kraja jula je pristupio u četiri parlamentarna odbora.

VIDEO:

 

Šta je Tomašević poručio nakon izbora?

– Građani Zagreba su rekli DA promjeni, da kao grad možemo, da možemo zelenije, pravednije, transparentnije, bolje – rekao je Tomašević koji je na izborima za gradnačelnika Zagreba osvojio uvjerljivo najviše glasova i ulazi u drugi krug.

On je naglasio da je ta koalicija ostvarila korak i po od dva da “oslobodi grad od korupcijske hobotnice” i istakao da je potrebno “još samo pola koraka da promijenimo model upravljanja ovim gradom”.

– Imamo veliku prednost pred protivkandidatom u drugom krugu, ali nema opuštanja. Pred nama su još dvije sedmice borbe i opet ćemo dati sve od sebe – istakao je Tomašević i pozvao građane Zagreba da izađu u drugi krug izbora za dvije sedmice, prenosi Beta.

Prema nepotpunim rezultatima Državne izborne komisije, Tomašević je osvojio gotovo 45 odsto glasova u Zagrebu.

Video: 24sata/youtube.com
Izvor: srpskacafe.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter