Ko je stao u Tegeltijinu zaštitu: Dodik prijetio

Ko je stao u Tegeltijinu zaštitu: Dodik prijetio

Sve relevantne međunarodne organizacije i institucije, poput OHR-a, OSCE-a, Delegacije Evropske unije i Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini, ali i gotovo cjelokupna javnost i veći dio političkih stranaka u našoj zemlji, zatražili su od aktuelnog predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milana Tegeltije podnošenje ostavke na tu funkciju.

Protiv Tegeltije su se, sudeći prema raspravi na posljednjoj vanrednoj sjednici VSTV-a, okrenule i njegove kolege iz Vijeća. Njih čak devet od prisutnih 14 članova su zatražili od Tegeltije da podnese ostavku nakon što je u javnosti odjeknula afera u vezi sa audiozapisom na kojem šef VSTV-a razgovara sa bivšom članicom Vijeća Milijanom Buhom o imenovanju njene sestre Sanje Čegar na mjesto sutkinje u Banjoj Luci.

- Meni si prvo ti, da sačuvamo tvoju poziciju, a Sanju ćemo rješavati. Ako se otvori negdje pozicija, tipa Bosanska Gradiška, Prijedor, pi*** materina, ovo, ono, šta je košta da bude tamo godinu dana i da je kasnije prebacimo ovamo – kazao je Tegeltija Buhi u telefonskom razgovoru.

Poslušajte kako Tegeltija obećava posao u pravosuđu za sestru članice VSTV-a

Tegeltija se u međuvremenu branio tezom o upitnoj autentičnosti snimka, tvrdeći da se radi o montaži, te da je snimak pribavljen na nezakonit način, što nikako ne utječe na njegovu suštinu zbog koje je zatražena ostavka.

U njegovu odbranu je, nimalo iznenađujuće, prvi stao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

- RS neće dozvoliti da se njen kadar podvrgava protivustavnim, protivzakonitim i brutalnim ugrožavanjem njihove sigurnosti od političkog Sarajeva, uz blagoslov jednog dijela međunarodne zajednice i OHR-a – izjavio je Dodik braneći Tegeltiju.

U međuvremenu su na prvu liniju Tegeltijine odbrane stali i pojedini mediji sa sjedištem u Sarajevu.

Izvor: Faktor