-Ko je jamio, jamio- Bankarski sistem BiH izašao iz raja- Svi nevini a -Bobar banka- propala


-Ko je jamio, jamio- Bankarski sistem BiH izašao iz raja- Svi nevini a -Bobar banka- propala

Stručni svjedok Odbrane na suđenju Slavici Injac, bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo Republike Srpske, koja se tereti da je, dok je bila na toj funkciji, znala da “Bobar banka” posluje s velikim kreditnim rizikom ali da tim povodom ništa nije učinila, kazao je da u svom dvadesetogodišnjem mandatu nije koristio mjeru suspenzije organa upravljanja neke banke.

Unakrsnim ispitivanjem dva svjedoka Odbrane na Okružnom sudu u Banjaluci nastavljeno je suđenje Slavici Injac.

Zlatko Baroš, nekadašnji direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH, kao stručni svjedok je svjedočio o praksi i iskustvima Agencije za bankarstvo FBiH o pitanju kontrola i revizija poslovanja banaka. On je rekao da se kontrole banaka rade prema ranije utvrđenom planu koji usvaja Upravni odbor Agencije za bankarstvo. Na pitanje optužene Slavice Injac, Baroš je kazao da on kao direktor u svom dvadesetogodišnjem mandatu nije koristio mjeru suspenzije organa upravljanja neke banke.

Sudija Branimir Jukić pitao je svjedoka da li je kao direktor Agencije ikada pozivan na odgovornost zbog propasti neke banke u Federaciji, na šta je Zlatko Baroš odgovorio odrično.

“Agencija ne odgovara za propast banke i poslovanje banke. Njena obaveza je da šteta u propasti neke banke bude što manja”, rekao je nekadašnji dugogodišnji direktor federalne Agencije za bankarstvo.

Svjedokinja Mirjana Lolić, interni revizor u Agenciji za bankarstvo Republike Srpske, kazala je da su u periodu koji obuhvata optužnica, odnosno od 2009. do 2014. godine u “Bobar banci” izvršene dvije sveobuhvatne revizije i deset ili jedanaest ciljanih revizija. Ona je u direktnom ispitivanju rekla da kontrolori nisu, na osnovu dokumentacije koju im je banka dostavljala, mogli utvrditi mnoge nepravilnosti a koje su utvrđene tek nakon uvođenja privremene uprave u “Bobar banku”.

“Agencija je za manjak u trezoru ‘Bobar banke’ saznala kada je ušla u privremenu upravu. Ispoštovane su sve procedure u kontroli, i da je banka postupila po nalozima Agencije, mogla je biti spašena”, kazala je Lolić.

Tužiteljka Snježana Petković insistirala je na tome da je “Bobar banka” ignorisala naloge Agencije za bankarstvo kada je u pitanju poslovanje banke sa povezanim pravnim licima a da niko na to ignorisanje nije reagovao. Lolić je ponovila da su mnoge stvari u “Bobar banci” postale jasne tek nakon uvođenja privremene uprave.

Optužnicu u predmetu “Bobar banka” Tužilaštvo BiH je u martu 2017. godine podiglo protiv 16 lica. Njima je stavljeno na teret da su organizovanim djelovanjem pričinili štetu od 122,5 miliona konvertibilnih maraka (KM), što je na kraju dovelo do propasti “Bobar banke”.

Suđenje Slavici Injac je u oktobru 2018. godine iz Suda Bosne i Hercegovine prebačeno u Okružni sud u Banjaluci. Ona se tereti da je, kao direktorica Agencije za bankarstvo RS-a, znala da ta banka posluje sa velikim kreditnim rizikom, ali da tim povodom nije ništa učinila.

Nastavak ročišta zakazan je za 14. septembar.

Piše: Vladimir Kovačević
Foto naslovna: BIRN BiH/Okružni sud u Banja Luci
Izvor: detektor.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter