Ko je iz institucija Republike Srpske -ugrađen- u 90 miliona KM koje se moraju platiti navodnoj slovenačkoj firmi?

Ko je iz institucija Republike Srpske -ugrađen- u 90 miliona KM koje se moraju platiti navodnoj slovenačkoj firmi?

Vlada napokon o „Vijaduktu“, resorni ministar o detaljima arbitraže. Vlada Republike Srpske sazvala je za danas vanrednu sjednicu, na kojoj će, kako su najavili informaciju o aktivnostima u vezi sa projektima hidroenergetskog sistema Vrbas i male hidroelektrane Bočac dva na rijeci Vrbas u vezi sa odlukom Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova /ICSID/ u arbitražnom sporu ARB/16/36 u predmetu “Vijadukt”.

Riječ je o izgubljenom sporu pred Arbitražnim sudom u Vašingtonu teškom 90 miliona maraka.

Slovenačko preduzeće „Vijadukt” je tužilo Republiku Srpsku nakon raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

Koncesiju su dobili još 2004.godine, a njom je bila planirana  izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banjaluka-Niska“.

S obzirom da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.

Đokić: Nisu uvaženi dokazi Republike Srpske

Prije današnje sjednice ministar energetike i rudarstva Petar Đokić izjavio je da je riječ o veoma složenom pitanju koje vuče korijene još 2004.godine kada je dodijeljena koncesija za izgradnju pomenutih hidroelektrana.

„2014.godine Vlada je izdala koncesiju za izgradnju hidroelektrane Bočac 2 i od tada počinju ozbiljniji problemi sa Vijaduktom koji je prije toga pokazao apsolutnu nesposobnost i nespremnost da izgradi te dvije elektrane. Ako vam kažem da je to firma koja je u trenutku kada je trebala da ispuni određene obaveze nisu bili u stanju da 10-15 hiljada maraka plate sa svog računa“, izjavio je Đokić danas u Banjaluci.

Đokić dodaje da je arbitraža okončana u februaru 2021.godine, a odluka je objavljena krajem aprila ove godine, te da skoro nijedan argument od strane Republike Srpske nije uvažen.

„Ja hoću da vjerujem da ovdje duboko ima politike i da je ovo isključivo politički motivisana arbitražna odluka. Mi se ne smijemo predati, ja tu nemam nikakvu odgovornost i ulogu. Samo sam ministar u vrijeme kada je ta arbitraža počela i evo i završena je u mom mandatu, ali sve radnje koje su negativno uticale na pokretanje arbitražnog spora su se desile ranije“, dodao je Đokić.

Kako kaže, ovo je skandalozna odluka i da je jedno od rješenja pokretanje postupka za poništaj takve odluke, ali da je to i rizik jer troškovi mogu biti i veći.

“Samo da se zna da nije Vlada raskinula ugovor sa Vijaduktom, a ni ministarstvo, nego je Vijadukt samoinicijativno raskinuo taj ugovor o koncesiji i tražio je od nas veliki novac. Svojevremeno je očekivao da mu se plati 46 miliona maraka, a nisu dokazali ni nama, niti nezavisnoj revizorskoj kući dokaze da su jednu marku negdje naplatili. Nisu htjeli ni jedan dokumenat dostaviti. I takva firma krene u arbitražu i na kraju dobije spor”, zaključio je Đokić.

Miladin Stanić: Pojedinci iz institucija su se ugradili u tih 90 miliona

Narodni poslanik Miladin Stanić izjavio je da zbog neodgovorne vlasti, Republika Srpska mora plaćati 90 miliona maraka, koje će biti isplaćene iz budžeta Republike Srpske.

“Mi iz SDS-a smo postavili poslaničko pitanje na temu ovog spora prije nekih godinu dana. Gotovo da nikakav odgovor nismo dobili, a znate zašto? Zato što je neko iz institucija Republike Srpske debelo ugrađen u tih 90 miliona maraka. To se u nekim poslovima u privredi zove refakcija. Dakle, oni će to platiti, ali će se mnogo novca vratiti iz Portoroža prema pojedincima iz Republike Srpske“, rekao je Stanić.

Dodaje i da su oni iz SDS-a znajući u kom pravcu ide ovaj slučaj pokušavali da intervenišu i razgovarati sa vlastima, podnosili prijave protiv pojedinaca, ali da su sve institucije zatajile.

„Za propast ili pljačku RS za 90 miliona maraka odgovorna je Vlada Republike Srpske, bivši ministar Kovačević, sadašnji ministar Đokić i njihov saradnik Baštinac. Napravljena je serija propusta prilikom oduzimanja koncesije. Ti propusti nisu napravljeni slučajno, napravljeni su namjerno kako bi neko opljačkao Republiku Srpsku. Neki od ovih koje navodim je sigurno ugrađen u pljačku novca Republike Srpske“, napominje Stanić.

Stanić kaže da je vrh ludila izdavanje rješenja za koncesiju Bočac 2 bez rješenja prethodnog pitanja, te da je to apriori dalo prethodnom koncesionaru uspješan postupak traženja odštete.

„Tužilaštvo Republike Srpske je imalo dvije prijave protiv Vijadukta i NN lica iz institucija Republike Srpske. Takođe, ni oni ili nisu htjeli ili nisu znali ili su imali pritisak politike da ne procesuiraju te krivične prijave. Privredni sud u Banjaluci ima tužbu protiv HES Vrbas i Vijadukta i sada je to u ladici. Dakle ili je neznanje posrijedi ili korupcija unutar suda ili politički pritisak. Mi uglavnom apostrofiramo ono treće. Neko je htio da Republika Srpska bude oštećena za 90 miliona maraka da bi zadovoljio svoj interes“, zaključio je Stanić.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter