Ko je i zašto od planete napravio ludnicu? Nauka -izgubljena-? Skoro potpuno vakcinisani, opet uvode ograničenja?


Ko je i zašto od planete napravio ludnicu? Nauka -izgubljena-? Skoro potpuno vakcinisani, opet uvode ograničenja?

Glavni epidemiolog Islanda Torolfur Gudnason izjavio je da ne može isključiti da bi nedavno ponovo uvedena ograničenja zbog kovida mogla trajati i do 15 godina. I to uprkos tome što je ogromna većina odrasle populacije Islanda vakcinisana.

"To se može dogoditi, niko ne zna šta budućnost nosi. To smo sve vrijeme govorili, da u ovome nema predvidljivosti", rekao je on za list "Morgunbladid", a preneo je "Sputnjik".

Torolfur Gudnason je naglasio da epidemija kovida 19 neće prestati u ovoj zemlji sve dok ne prestane u cijelom svijetu. On je takođe priznao da je zaštita vakcine protiv infekcije niža, tvrdeći da je odbrana od teških bolesti i dalje procijenjena na 90 odsto.

Islandske vlasti su 26. juna odlučile da uklone sva ograničenja što je navelo medije širom svijeta da ga proglase zemljom koja je pobijedila korona virus.

U to vrijeme nijedan slučaj kovida 19 nije registrovan nekoliko nedjelja, a od decembra prošle godine nije bilo smrtnih slučajeva. U isto vrijeme, velika većina odrasle populacije Islanda je vakcinisana, a udio vakcinisanih starijih od 50 godina bio je blizu sto odsto.

Međutim, Island je od tada zadesio brzi porast obolelih od delta soja, sa velikim procentom novih infekcija među potpuno vakcinisanim. Ove nedelje je širenje zaraze dostiglo najviši nivo do sada, sa 131 slučajem dnevno.

Novi talas infekcija primorao je islandske vlasti da ponovo uvedu ograničenja, poput upotrebe maski u zatvorenom prostoru.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) označio je Island kao "narandžast" u svom najnovijem izvještaju o globalnoj epidemiološkoj situaciji.

"Morgunbladid" je ranije ove nedjelje izvijestio da bi Island mogao da se klasifikuje kao "crveni" u svjetlu nedavnog povećanja stope obolijevanja od kovida 19, koja je ove nedjelje prešla 200 oboljelih na 100.000 ljudi.

Do sada je na Islandu, zemlji od oko 330.000 stanovnika, zabilježeno 7.676 slučajeva zaraze i 30 preminulih.

Izvor: b92.net/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter