Ko će prvi trepnuti: Otkucava sat do Šmitove odluke o nametanju izmjena Izbornog zakona


Ko će prvi trepnuti: Otkucava sat do Šmitove odluke o nametanju izmjena Izbornog zakona

Ultimatum koji je Kristijan Šmit postavio pred poslanike Parlamenta BiH da usvoje izmjene Izbornog zakona koje se odnose na integritet izbora, uvođenje skenera i elektronskog glasanja, istekao je krajem prošle sedmice.

Mnogi smatraju da Nijemac, koga institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, čeka petak, odnosno zakazanu sjednicu Predstavničkog doma BiH kako bi nakon toga, ako ne budu usvojene tražene izmjene, nametnuo to zakonsko rješenje. Ako je suditi po izjavama lidera SNSD Milorada Dodika i poslanika njegove stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Šmit već sada može da priprema objavu koja će, u svakom slučaju, dovesti do novih žestokih turbulencija na domaćoj političkoj sceni. Naime, Dodik je odmah nakon što je Šmit zaprijetio da “postoji osoba koja ima nadležnost i ovlaštenja” da nametne izmjene Izbornog zakona, ako to ne urade ovdašnji političari, poručio da će istog dana, ako Šmit ostvari svoje prijetnje, Republika Srpska donijeti svoj izborni zakon i lokalne izbore organizovati po svojim pravilima.

Na fonu svog stranačkog šefa, poslanik SNSD u Predstavničkom domu BiH, Milorad Kojić, takođe je najavio da od predstojeće sjednice tog tijela, koja će biti održana za dva dana, ne treba očekivati da ispuni Šmitove naloge.

“Stvara se potpuno opravdana sumnja da su ove izmjene i dopune pisane u OHR-u, a SDA ih je stavio u parlamentarnu proceduru – rekao je Kojić, komentarišući to što je SDA podnijela svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona, o čemu će biti raspravljano na sljedećoj sjednici. Bez obzira što oni to nazivaju tehničke izmjene i dopune, nismo za Šmitov, niti bilo koga drugog, već da se donese zakon koji će biti usaglašen na nivou predstavnika parlamentarnih partija”, poručio je Kojić.

Foto: Gerila info/Parlament BiH

Politički analitičar Velizar Antić za Gerilu ocjenjuje da BiH ubrzano juri prema novoj velikoj krizi s potpuno neizvjesnim ishodom ukoliko Parlament BiH ne usvoji izmjene Izbornog zakona, a zatim Šmit odluči da ih nametne.

“Prije svega, nama je jako potreban novi Izborni zakon i to u onom dijelu koji će spriječiti mahinacije i zloupotrebe koje postoje u trenutnim pravilima igre. Trenutna pravila su takva da se obesmišljava čitav izborni proces i mi nemamo pravu izbornu volju građana, već na kraju imamo ‘prekrojenu’ volju naroda”, kaže naš sagovornik.

On ističe da je dobro da se dođe do novog Izbornog zakona, ali upozorava da “nikako nije dobro” ako dođe do njegovog nametanja od strane Šmita.

Foto: Gerila info/Velizar Antić

“Dakle, mi smo u jednom vrzinom kolu, gdje onima koji su na vlasti ne pada na pamet da promijene ova pravila igre jer im ona idu u korist, a vidimo da trenutna pravila igre nisu dobra. Najgora situacija i velika kriza desila bi se ukoliko bi Šmit nametnuo novi Izborni zakon, a sa druge strane vlast u Srpskoj u Skupštini takođe usvojila svoj Izborni zakon. U tom slučaju ulazimo u veliki problem po kojim pravilima održati sljedeće izbore? To bi izazvalo još jednu veliku političku krizu”, upozorava Antić. Smatra da je vrlo važan i trenutak u kome se donosi novi zakon.

“Ukoliko zaista ima volje da se on usvoji, krajnji rok za to bio bi kraj januara. Nikako ne bi valjalo da se mijenjaju pravila igre neposredno pred izbore. Potrebno je ostaviti vrijeme da se svi upoznaju s novim pravilima, ako želimo da izbori po njima imaju potpuni legitimitet. Mijenjati pravila igre neposredno pred izbore bi umanjilo legitimitet izbora”, zaključuje Antić.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter