Ključni svjedok najveće afere: Šta se krije iza pokušaja atentata na Mateja Živkovića - Nije prvi napad 


Ključni svjedok najveće afere: Šta se krije iza pokušaja atentata na Mateja Živkovića - Nije prvi napad 

Kako je istraga u toku, iz Tužilaštva su škrti na informacijama. S druge strane, Vlada Federacije zatražila je više informacija od ministra Aljoše Čampare.

Još niko nije uhapšen zbog ranjavanja Mateja Živkovića, člana Komisije za vrijednosne papire Federacije. Živković je, inače, svjedok Tužilaštva Kantona Sarajevo u predmetu Profit - jedne od najvećih korupcijskih afera u Kantonu Sarajevo. Kako je istraga u toku, iz Tužilaštva su škrti na informacijama. S druge strane, Vlada Federacije zatražila je više informacija od ministra Aljoše Čampare. Ovo nije prvi napad na Živkovića - možda njegovo svjedočenje nije razlog napada, ali svakako se nameće pitanje da li i ko štiti svjedoke?

Matej Živković član je Komisije za vrijedonosne papire Federacije, ali i svjedok u predmetu Profit, u kojem su Zijad Blekić i još 18 osoba optuženi da su od 2006. do 2014. godine organizirali grupu koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala, te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove. Ovo nije prvi napad na Živkovića. Zbog toga se predsjednik Federacije Marinko Čavara pita šta su nadležni uradili.

Iz MUP-a kratka potvrda da rade na slučaju.

“Pripadnici MUP-a po nalogu Tužilaštva KS preduzimaju intenzivne mjere i radnje na identifikaciji i pronalasku lica koje se dovodi u vezu sa krivičnim djelom ubistvo u pokušaju”, kazao je FTV Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a KS.

A šta je učinjeno na zaštiti, novinari FTV-a pitali su i Tužilaštvo i Sud KS, jer je Živković njihov svjedok. Iz Tužilaštva poruka da Sud provodi postupak zaštite svjedoka, a iz Suda da nisu bili obaviješteni o napadu koji se desio 15. februara. Stoga se postavlja pitanje koliko je svjedoke strah ispričati tačno ono što znaju.

“Logično se nameće - ako se dešava drugim svjedocima, može da se desi i meni. Logično je da se mnogi svjedoci zbog bojazni za sebe i članove porodice odluče da ne ispričaju ono što im se dogodilo ili da ne svjedoče. Zbog toga je potrebno da Tužilaštvo reaguje, odnosno da se istraže svi napadi i prijetnje svjedocima, da se procesuiraju počinioci”, kaže Džana Brkanić, zamjenica urednika BIRN-a.

Brkanić je navela da se mjerama zaštite svjedoka najčešće pribjegava jer to i sami svjedoci traže, ali je navela i da Tužilaštvo u svakom slučaju može od Suda tražiti da iste budu dodijeljene. Nadležni su za sada škrti na informacijama, ali rade na slučaju pronalaska ko je napao člana Komisije i svjedoka Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Foto naslovna: Ilustracija
Izvor: slobodna-bosna.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter