Klijenti elitnih prostitutki pod zaštitom države

Klijenti elitnih prostitutki pod zaštitom države

Pred srpskim sudovima trenutno se vode dva postupka za trgovinu ljudima i organizovanje takozvane elitne prostitucije, a shodno aktuelnom zakonu, na optuženičkim klupama nalaze se samo makroi i njihovi saučesnici, dok se prostituke i klijenti gone samo prekršajno. I dok se identitet pružaoca seksualnih usluga često ne skriva od javnosti, imena "poznatih" klijenata gotovo uvek, uspevaju da ostanu tajna, uprkos tome što su često i popisana u zaplenjenim "evidencijama" makroa. Kriminolog Dobrivoje Radovanović smatra da će praksa prikrivanja klijenata biće nastavljena i ubuduće, jer je elitna prostitucija tip organizovanog kriminala koji tesno sarađuje sa državom.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović u razgovoru za portal Nova.rs ističe da je jedan od primarnih zadataka organizatora elitne prostitucije da uspešno zaštite, pre svega, svoje klijente.

“Reč je o veoma profesionalnoj organizaciji, odnosno na izuzetno visokom nivou. Tu imate makroa koji pokriva sve njih, od elitnih prostitutki koje rade za njega, pa sve do klijenata. Kako bi sve ostalo zaštićeno, te radnice dobijaju samo ime i prezime klijenta, koji dođu na dogovoreno mesto. Tu se obavi seksualni čin i više nemaju nikakav kontakt, upravo zbog te zaštite. Situacija u Srbiji je takva da se imena tih klijenata kriju iz jednostavnog razloga. To je zato što je elitna prostitucija vrsta organizovanog kriminala koji je uvek u tesnoj saradnji sa državom. Upravo zato su ti političari, koji se često pominju na određenim spiskovima, zaštićeni, pa njihova imena uvek izostanu”, ističe kriminolog u razgovoru za naš portal.

Suđenje Miroslavu Terziću i još 18 osoba, optuženih za organizovanje elitne prostitucije na teritoriji Srbije i Bosne i Hercegovine od marta do novembra prošle godine, počelo je sredinom ove nedelje u Specijalnom sudu u Beogradu. Grupa se tereti da je organizovala čitav lanac prostitucije na veoma profesionalnom nivou, a između ostalog, imali su sekretarice, obezbeđenje i vozače kako bi sve išlo po planu.

Samo dva meseca pre ovog, u Višem sudu počelo je suđenje makrou Mihailu Maksimoviću koji se tereti da je organizovao VIP prostituciju u Srbiji. Maksimović se sumnjiči da je organizovao profesionalno fotografisanje devojaka, koje su se bavile ovim poslom, radi prezentacije klijentima u katalogu. On je na pripremnom ročištu priznao da je posredovao u prostituciji, ali je negirao krivično delo trgovina ljudima za koje se, takođe, tereti. Inače, on je privođen i 2014. godine, takođe zbog podvođenja.

Kriminolog Radovanović u razgovoru za portal Nova.rs ističe da i u elitnoj prostituciji postoje dva nivou po kojima se ona odvija.

“Imate jedan nivo, koji se odvija po iznajmljenim stanovima ili onima koji se rentiraju na dan, i drugi, koja se obavlja u elitnim hotelima, mahom u Beogradu. Nažalost, gotovo u svakom beogradskom hotelu imate elitnu prostituciju i to je negde postala javna tajna. Takođe, u tom poslu postoji i bitna razlika u ceni. Imate takozvane “obične” elitne prostitutke čija se cena kreće oko 500 evra za veče, a postoje i one skuplje, čija se cena kreće od 1.000 evra, pa na gore”, priča Radovanović.

Da je u Srbiji elitna prostitucija postala otvorena tema govori i činjenica da se neretko učesnice pojedinih rijaliti programa dovode u vezu sa istom i da o njoj neretko otvoreno pričaju na televiziji i u medijma. Takođe, u prilog ovome ide i činjenica da je nekolicina njih čak i hapšena zbog bavljenja najstarijim zanatom. Srpska starleta i učesnica rijaliti programa Senada Nurkić, poznatija kao Maca Diskrecija, uhapšena je pre nekoliko dana u jednom beogradskom hotelu zbog prostitucije i to dok je bila sa klijentom. Sem nje, Milica Živanović, poznatija kao Mimi Oro, uhapšena je u Beogradu krajem 2014. godine, zajedno sa još nekoliko devojaka, pod sumnjom da se bavi elitnom prostitucijom.

Za razliku od njih, učesnica rijalitija Mina Vrbaški, otvoreno je priznala da se u prošlosti bavila najstarijim zanatom.

“Kako je praksa pokazala, većina tih rijaliti učesnica koje viđamo na televiziji bave se ovim poslom. Ali, i tu postoji razlika. Nekima od njih je to primarna zarada, odnosno jedini izvor prihoda, dok sa druge strane imate i neke udate dame koje se bave prostitucijom. Kod njih je u pitanju ili nimfomanija, što je vrsta poremećaja, ili je reč o dodatnoj vrsti prihoda. Ipak, ja smatram da je neophodno da se u našoj zemlji legalizuje prostitucije, jer činjenica je da se ona neće iskoreniti, a legalizacijom bar štitimo te žene i devojke”, dodaje Radovanović.

Ipak, interesantno je i da se poslednjih godina beleži novi trend, odnosno takozvana “obična” prostitucija koja se organizuje profesionalno, pa joj je teško ući u trag. Primer koji dokazuje ovo jeste slučaj hapšenja porodice Nikolić iz beogradskog naselja Mirijevo, čiji su članovi duže vreme podvodili devojku koja je stanovala u njihovoj vili. Tada su privedeni Jasmina Nikolić (44), njen suprug Goran (50), ćerka Kristina (24), sin Miroljub (19), kao i njihov vozač Demiri Bajram (46). Oni su punih sedam meseci podvodili devojku, a za tu namenu su specijalno opremili nekoliko prostorija svoje vile. Posedovali su prigušena svetla, mermer, crvene zavese, francuski krevet i desetine boca alkohola.

Tokom leta “aktivne” na primorju

Dosadašnja praksa pokazala je i da se neretko elitna prostitucija tokom letnje sezone prebacuje na crnogorsko i hrvatsko primorje. U Crnoj Gori je nekoliko puta dolazilo i do hapšenja srpskih starleta zbog sumnje da su se bavile prostitucijom. Plejbojeva zečica Božana Vujinović i manekenka Aleksandra Morača navodno su uhapšene avgusta prošle godine u jednom luksuznom hotelu u Bečićima zbog prostitucije.

Izvor: nova.rs

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks