Kisić: Da pokazem ličnim primerom koliko je vakcina važna

Kisić: Da pokazem ličnim primerom koliko je vakcina važna

Ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je izuzetno ponosna što je Srbija uspjela da među prvima nabavi vakcinu i da ličnim primjerom želi da pokaže koliko je to važno.

"Vakcina treba i može da bude svetlo na kraju ovog dugačkog tunela", rekla je ministarka Kisić Tepavčević, koja će danas primiti Fajzerovu vakcinu protiv virusa korona.

Vakcinu će danas primiti i pojedini korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu, kao i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Kisić Tepavčević je za RTS rekla da vakcinacija počinje od najstarijih sugrađana, a da odluka o tome nije donesena ad hok, već da postoji koordinaciono tijelo koje se bavi isključivo vakcinacijom i koje je donijelo odluke u odnosu na kriterijume SZO, raspoložive količine vakcine i rizike određene populacije.

Navodi da su istraživanja pokazala da je vakcina bezbjedna, da ne izaziva teške neželjene reakcije, te poručila da je medicinsko osoblje koje će prvo implicirati cjepivo prošlo obuke i da je spremno za primjenu.

Govoreći o novom soju virusa korona koji se pojavio u Velikoj Britaniji, Kisić Tepavčević je rekla da se mutacije uvijek događaju i da ih treba pratiti.

Kaže i da će se na narednoj sjednici Kriznog štaba, kao i uvijek, razgovarati o mjerama za putnike u međunarodnom saobraćaju, pa tako i o mjerama za putnike iz Velike Britanije.

Upitana za mjere tokom praznika, Kisić Tepavčević je rekla da je najvažnije da u novu 2021. godinu uđu zdravi i da narednu Novu godinu dočekaju bez maski.

"Važno je da se fokusiramo svi isključivo na to. Juče su počele pripreme za vakcinu, ona je u utorak ušla u zemlju, hajde da se radujemo tome, svetlosti koja se pojavila na kraju tunela. Sve aktivnosti koje smo inače radili u ovo doba godine treba da odložimo", rekla je ona.

Izvor: tanjug