Kina odgovorila Trampu: Bježiš od odgovornosti

Kina odgovorila Trampu: Bježiš od odgovornosti

Kina je danas optužila predsjednika SAD Donalda Trampa da "bježi od svojih odgovornosti".

Ta optužba stigla je posle njegovih izjava da svijet plaća "tešku cenu" zbog kineske sporosti da javi o novom korona virusu.

Pandemija bolesti kovid 19 koja je krenula iz centralnog kineskog grada Vuhana u decembru do sada je zarazila više od 230.000 ljudi u 158 zemalja i teritorija, prema računici agencije Frans pres.

"To bi mnogo bolje prošlo da smo sve to znali nekoliko meseci ranije. To bi bilo ograničeno u oblasti Kine odakle je sve krenulo. Svet plaća tešku cenu za to što su (Kinezi) uradili", rekao je Tramp na jednoj konferenciji za novinare i ponovo nazvao koronavirus "kineskim virusom".

Kineske vlasti su prvobitno kritikovane zbog nedostatka transparentnosti i sporosti u reagovanju na širenje tada nepoznatog koronavirusa, ali je Peking kasnije preduzeo drakonske mere izolacije i epidemija se znatno usporila u toj zemlji, dok se proširila u ostatku sveta.

"Neke osobe u SAD pokušavaju da ocrne rad Kine protiv epidemije i da beže od svojih odgovornosti prebacujući ih na Kinu", rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.

"Takvo ophođenje zanemaruje ogromne žrtve koje je Kina snosila da bi osigurala sanitarnu bezbednost", rekao je on na redovnoj konferenciji za novinare.

Portparol je rekao da su kineske vlasti od 3. januara počele da obaveštavaju SAD o situaciji sa epidemijom i da su od tada održavale redovnu komunikaciju. Ukazao je na protivrečnost Donalda Trampa navodeći da je američki predsednik više puta pozdravio Kinu zbog transparentnosti njenih informacija.

Tramp je više puta upotrebio izraz "kineski virus" za novi koronavirus a mnogi smatraju da namerno koristi taj izraz da bi na Kinu prebacio odgovornost za zdravstvenu krizu u SAD, gde je od koronavirusa već zaraženo 9.400 ljudi, od kojih je 150 umrlo.

Izvor: Beta

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks