Katarina (16) je otišla u Beč da radi kao bebisiterka, ali su je silovali i tjerali da se bavi prostitucijom


Katarina (16) je otišla u Beč da radi kao bebisiterka, ali su je silovali i tjerali da se bavi prostitucijom

Katarina (16) je otišla u Beč na poziv nepoznate žene kako bi radila dva mjeseca kao bebisiterka za 1.000 evra. Ali, umjesto u Beču, završila je kao žrtva trgovine ljudima u kafani pored auto-puta, gdje su je silovali i primoravali da se bavi prostitucijom.

– Sve je počelo tako što nam se jednog dana u kući pojavila žena koja je tvrdila da joj treba bebisiterka za dvoje djece u Beču. Otac nije želio da me pusti da idem, bilo mu je sumnjivo, ali mama je bila uporna. Vjerovala je da je to dobra prilika za mene, a ja sam vjerovala njoj – priča nesrećna djevojka.

Poslije mnogo nagovaranja, dobila je dozvolu od oca, naročito kada im je ponuđeno 1.000 evra unaprijed. Katarina je bila presrećna, ne znajući da u tom trenutku počinje pakao za nju.

– Do Beča nismo ni stigli. Žena koja me je vrbovala dovezla me je do neke kafane na auto-putu gdje je čekao muškarac. Odmjerio me i rekao da je dobro odabrala, da ću biti dobra za šipku. U tom trenutku sam shvatila šta mi se dešava – kaže Katarina.

Noću su je tjerali da igra na šipci i da se skida. A poslije toga je dolazilo ono najgore. U početku je odbijala muškarce koje su joj slali u sobu, ali oni bi se onda žalili.

– Davali su me mušterijama koje su sa mnom radile šta su htjele. A kada bih pokušala da se branim, došao bi čovjek koji me držao zatvorenu i prebio bi me, često i silovao, tek da bi mi pokazao da nemam izbora – priča nesrećna djevojka.

Ćutala je i nije pokušala da pobjegne jer su prijetili da će joj ubiti porodicu. Daleko od njih, ne znajući ni gdje se tačno nalazi, dane je provodila zaključana u sobi čekajući da rane zacijele. Ali, to se nije dešavalo jer su zlostavljanja bila svakodnevna.

– Bojala sam se, ali kada su me poslije jednog od mnogobrojnih silovanja pretukli toliko da nisam mogla da ustanem, znala sam da moram da bježim. Imala sam sreće prvi put poslije mnogo vremena jer nikoga nije bilo u kafani, istrčala sam i počela da trčim kroz šumu, iako me sve boljelo – prisjeća se.

U policiji joj je trebalo mnogo hrabrosti da ispriča šta je sve preživjela.

– Shvatila sam poslije nekog vremena da moram da kažem jer ako ja budem ćutala, neka druga djevojka će završiti kao ja – kaže hrabra djevojka.

Njena priča pokrenula je veliku akciju u borbi protiv trgovine ljudima. Udružili su se Fond UNITAS, Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima Republike Srbije i Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i MUP-a. Snimljen je i dokumentarac „Posmatrači“, reditelja Nikole Ljuce koji za cilj ima podizanje svijesti o ovoj vrsti kriminala, kao i predočavanje načina prevencije trgovine ljudima.

Izvor: informer.rs

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks