Kandidat iz SNSD-a za predsjednika zavadio koaliciju

Kandidat iz SNSD-a za predsjednika zavadio koaliciju

Iako još nije izabran za predsjednika Skupštine grada Banjaluka, Mladen Ilić je uoči konstitutivne sjednice postao kamen spoticanja u koaliciji okupljenoj oko SNSD-a, kao i u samom SNSD-u.

Kandidatura Ilića za predsjednika gradske skupštine nije naljutio samo koalicione partnere u tzv. Vidovdanskoj koaliciji, nego i veći dio kadrova SNSD-a, koji smatraju da je rješenje u vidu Mladena Ilića neozbiljno i da predstavlja još jedan nezaslužen šamar iz vrha stranke za banjalučki gradski odbor najveće političke stranke u RS.

Mladen Ilić je anonimus na političkoj sceni Banjaluke i Republike Srpske, a njegove jedine kvalifikacije za izbor za predsjednika Skupštine su da je sinovac Draška Ilića i sin Dragomira Buce Ilića, banjalučkih tajkuna koji su dugi niz godina blisko povezani sa vlašću.

Ilići su, pored unosnih tendera i sklapanja sumnjivih poslova vezanih za čišćenje korita rijeka i zaštitu od poplava, poznati i po, kako tvrdi naš izvor, nastojanjima da ugase Fudbalski klub Borac, što im brojni Banjalučani nikad nisu oprostili.

Porodica Ilić vrhunce je dostigla još u vrijeme dok je gradonačelnik bio Dragoljub Davidović i to uglavnom preko fiktivnih poslova koje je Ilićev „Eko euro tim“ masno naplaćivao sredstvima iz gradske kase, a sada se od banjalučkog SNSD i koalicionih partnera očekuje da bez pogovora podrže izbor mladog Ilića na mjesto predsjednika Skupštine grada. 

Prema našim saznanjima, protiv izbora Ilića su svi koalicioni partneri, prije svih Ujedinjena Srpska i DEMOS, ali i socijalisti Petra Đokića koji su se nakon izbora nadali mnogo većem udjelu u vlasti.

Iz SNSD-a je ranije plasirana informacija da će koalicioni partneri dobiti samo dva mjesta potpredsjednika Skupštine, što je već bilo dovoljno za revolt i nezadovoljstvo.

Međutim, nakon informacije, kako tvrde ti izvori,  da će novi gradonačelnik Draško Stanivuković novom sistematizacijom ukinuti jedno mjesto potpredsjednika, plijen koalicionih partnera je ostao još manji.

Prema tim tvrdnjama, najnezadovoljniji u čitavoj situaciji su kadrovi bivšeg gradonačelnika Igora Radojičića, koji su nakon izbora, uprkos odličnim rezultatima "izbrisani gumicom" od strane vrha partije.

Jedan od "izbrisanih" je, prema tim izvorima. Srđan Amidžić, nosilac liste SNSD za Banjaluku koji je osvojio preko 10.000 glasova, ali ga nakon izbora nema ni u kakvim kombinacijama, iako je bilo očekivano da će upravo on zauzeti mjesto predsjednika Skupštine.

Radojičićeva struja, kojoj pripada Amidžić, okuplja priličan broj članova i kadrova među kojima, kako navode naši izvori, raste nezadovoljstvo ukupnim odnosom vrha stranke prema Gradskom odboru i prema Banjaluci uopšte.

Konstitutivna sjednica Skupštine grada Banjaluka održaće se sutra, a ostaje da se vidi kako će se razvijati situacija sa „nasankanim“ koalicionim partnerima i nezadovoljnom većinom u banjalučkom SNSD-u. 

Ukoliko izbor Ilića prođe bez problema, zbog „mira u kući“, biće svakako zanimljivo pratiti nove tendere koje će dobijati „Eko euro tim“. Prema neim izvorima, Ilić neće biti jedini kandidat za predsjendika SO Banjaluka, koja će se održati sutra zbog epidemioloških mjera u maloj sali NSRS.

Izvor: rtvbn