Kamione neće imati ko da vozi: Stanje sa vozačima u BiH -gori- a vlade u BiH se -češljaju- (Foto/Video)


Kamione neće imati ko da vozi: Stanje sa vozačima u BiH -gori- a vlade u BiH se -češljaju- (Foto/Video)

Uskoro kamione neće imati ko da vozi, vozači odlaze. BiH bi uskoro mogla da ostane bez profesionalnih vozača. Zbog boljih uslova života sve veći broj njih odlazi u Sloveniju. Nadležne institucije, međutim, i dalje ostaju slijepe za taj problem.

U 2019. i 2020. godini iz BiH u zemlje Evropske unije otišlo je više od 4.500 profesionalnih vozača. Jedan od njih je i Bojan Lukić iz Bijeljine. Motivacije za odlazak mu, kaže, nije nedostajalo.

“Motivisalo me to što su dosta bolji uslovi u Sloveniji u odnosu na ovdje. Može više da se napreduje u odnosu na BiH. Koliko su tamo bolji uslovi pokazuje i to što je moj otac tamo ranije bio vozač, radio je kod privatnika. Uspjeli smo da sakupimo određenu količinu novca i otvorimo firmu, da budemo prevoznici. Trenutno imamo četiri zaposlena radnika i 5 kamiona”, kaže Lukić.

Lukić dodaje da imaju u planu da s vremena na vrijeme zaposle još ponekog vozača. Ove godine će svom voznom parkingu dodati tri ili četiri kamiona.

U istom periodu preko 1.200 prevozničkih firmi je svoje vozače odvelo ili je preregistrovalo svoje kamione u evropskim zemljama, kaže Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske.

“Naći vozača u BiH i Republici Srpskoj je sada zaista umjetnost. Da ga platite suvim zlatom nema ih. Ono što je ostalo su mladi momci koji su tek položili vozačke ispite i nisu adekvatan kadar na međunarodnu špediciju”, naglašava Grbić.

Prevoznici nikad nisu bili u težoj situaciji. Grbić upozorava da će ozbiljan problem nastati kad prestane pandemija virusa korona, što će donijeti ogroman odliv i ono malo radne snage što je ostalo. Dodaje da će ekonomske posljedice biti nesagledive. Porazno je, kaže, to što institucije ne reaguju.

“Mislim da nema prevozničke firme u BiH i Republici Srpskoj koja nema parkiranih pet, deset ili 20 kamiona koje nema ko da vozi. To je zaista ogroman problem i ako institucije ne shvate i ne sjednu da razgovaraju na koji način to riješiti i zaustaviti ljude, imaćemo ogroman problem”, tvrdi Grbić.

Ističe da uskoro neće imati ko da doveze robu, hranu i sanitetski materijal, niti da odveze repromaterijal i bilo šta drugo.

Zbog toga država mora da radi na oživljavanju domaće privrede, smatraju ekonomisti. Ekonomista Srđan Lalić kaže će se stanovništvo na ovim prostorima zadržati samo ako mu se ponudi realna šansa.

“Zadržaćemo ih ako im ponudimo radna mjesta, ali ne mjesta u uslužnom sektoru već u realnom, proizvodnom sektoru. Onda će dobiti uslove za unapređenje kvaliteta svog života, a onda će se unaprijediti i standard života”, objašnjava Lalić.

Potrebno je uvesti mjere štednje, ponovo pokrenuti preduzeća, usmjeriti se na izvoz i porast produktivnosti, te povećati investicije. Dodatna i ubrzana zaduženja nisu rešenje, jer zemlju vode u još veću zavisnost od uvoza, zaključuje Lalić.

VIDEO:

 

Video: rtvbn.com/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter