Kako žive budale među kukavicama

Kako žive budale među kukavicama

Bila na svijetu jedna budala. Dugo je glupan živio srećno, ali malo pomalo do njega dopriješe glasine da ga svi smatraju praznoglavim nitkovom.

Bila na svijetu jedna budala. Dugo je glupan živio srećno, ali malo pomalo do njega dopriješe glasine da ga svi smatraju praznoglavim nitkovom. Zbuni se budala i poče da brine kako da zaustavi te neprijatne glasove. Iznenadna pomisao napokon ozari njegov tamni mozgić. I on, nimalo ne oklevajući, krenu da je ostvari.

Na ulici ga je sreo poznanik i počeo da hvali slavnog slikara… – Zaboga! – uzviknu budala. – Taj slikar je već odavno arhiviran… Vi to ne znate? Nisam to od vas očekivao. Vi ste čovjek zaostao! Poznanik se uplaši i odmah se saglasi sa budalom.

– Kakvu sam divnu knjigu danas pročitao! – reče mu drugi poznanik. – Molim vas! – uzviknu budala. – Kako vas nije sramota? Ta knjiga ništa ne valja; svi su je davno otpisali. Vi to ne znate? Vi ste čovjek zaostao. I taj poznanik se uplaši, i saglasi se sa budalom.

– Kakva je divna osoba moj drug N. N.! – reče budali treći poznanik. – Zaista plemenito stvorenje! – Pobogu! – uzviknu budala. – N. N. je notorni gad! Opljačkao je svu rodbinu. Ko to ne zna? Vi ste čovjek zaostao. I treći poznanik se uplaši i saglasi se sa budalom, odustade od prijatelja.

I ko god je, šta god je bilo pohvaljeno pred budalom – ona je uvijek imala isti odgovor. I ponekad dodatak: – A vi još vjerujete u autoritete?

– Težak tip! Zlica! – govorili su poznanici. – Ali, kakva glava! – I kakav jezik! – dodavali bi drugi. – Ma talenat!

Na kraju, izdavač jednog lista predloži mu da vodi odjeljenje kritike. I glupan poče da kritikuje sve i svakoga, uopšte ne mijenjajući ponašanje. Sad je on i sâm veliki autoritet, mladi ljudi pred njim drhte i plaše ga se. Pa i šta će, jadni mladići? Uopšteno govoreći, ne treba se plašiti, ali, znaš kako, ako se ne plašiš, bićeš zaostao!
I eto, tako žive budale među kukavicama.

Napisao: Ivan Sergejevič Turgenjev, 1878. godine/Preveo: Želidrag Nikčević

Izvor: in4s.net

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter