Kako su uništene rafinerije u Srpskoj? Nekada giganti a danas grcaju u gubicima?

Kako su uništene rafinerije u Srpskoj? Nekada giganti a danas grcaju u gubicima?

Svuda u svijetu naftni biznis je unosan, a države koje imaju rafineriju skupljaju profit. U ostatku svijeta da, ali ne i u Republici Srpskoj.

Nekadašnji giganti Rafinerija motornih ulja u Modriči i Rafinerija nafte u Brodu, polako se gase. Rafinerija motornih ulja u Modriči i Rafinerija nafte u Brodu, nekada giganti, sada gubitaši. Presudili su im akumulirani gubici u iznosu od više stotina miliona maraka.

Finansijski izvještaji za prošlu godinu pokazuju da Rafinerija Brod ima gubitak 779 miliona KM, a Rafinerija u Modriči 107 miliona maraka.

“Radi se o ekstremnoj nelikvidnosti. Kako može biti akumulirani gubitak veći od imovine firme?”, pita bivši šef Službe za istraživanje za tržište i finansije u Rafineriji nafte u Brodu Mika Nikić.

Za 15 godina slaganja akumuliranih gubitaka inspekcija nijednom nije obišla rafinerije, upozorava ekonomista Aleksa Milojević. Deblji kraj u svemu ovome izvlače radnici.

Prema podacima Sindikata, u rafineriji motornih ulja u Modriči trenutno radi 186 osoba, a bilo ih je 540 u trenutku privatizacije 2007. godine, kada je pala u rusko vlasništvo.

Dijelili su se otkazi bez prethodnog upozorenja, tvrde bivši radnici, zbog čega je nekolicina njih tužila Rafineriju. Koncem prošle godine, počelo je suđenje pred Osnovnim sudom u Modriči.

Siniša Vukelić, novinar i urednik Kapitala smatra da neće biti puno koristi od njihovih tužbi, ako u međuvremenu Rafinerija ode u stečaj ili ne bude u mogućnosti da na neki drugi način isplaćuje svoje obaveze.

Ništa bolje nije ni u Rafineriji u Brodu, koja je zbog havarije na jednom postrojenju,  prekinula rad od januara 2019. godine. Od tada do danas veliki broj radnika ostao je bez posla. Tim povodom “Centar za humanu politiku” podnio je krivičnu prijavu.

“Mislim da će oni maksimalno pritiskati tužioce da ne smiju otvoriti taj predmet. Ja predlažem sljedeći pristup problemu: da se napravi peticija građana, posebno tih ljudi u Brodu da se potpiše peticija i uputi Tužilaštvu u Doboju.”, kaže Mika Nikić, bivši šef Službe za istraživanje za tržište i finansije u Rafineriji nafte u Brodu

Poznavaoci prilika u rafinerijama kao rješenje navode:

“Brzo da uđu nezavisna inspekcija, Inspektorat, Poreska uprava, finansijska inspekcija, devizni inspektorat i ustanove stanje u rafinerijama i podnesu prijave protiv odgovornih osoba, bez obzira da li oni bili u Rafineriji ili bili u vlasti.” , navodi Siniša Vukelić, novinar i urednik Kapitala.

Potez za spas naftne industrije Republike Srpske sada je u rukama inspekcije i pravosuđa.

Foto naslovna: BN
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter