Kako su kumovi i zetovi uništili privredni gigant Energoinvest?! Izvučeno 400 miliona KM (Video)


Kako su kumovi i zetovi uništili privredni gigant Energoinvest?! Izvučeno 400 miliona KM (Video)

Propast firme „Energoinvest Rasklopna oprema“ iz Istočnog Sarajeva koja je nekada zapošljavala hiljade radnika i većinu proizvodnje izvozila na inostrano tržište, počela je 2006. godine, a do danas su na toj propasti ministarski kumovi i zetovi, ruski investitori i politički vrh Srpske zaradili oko 400 miliona maraka, tvrdi opozicija.

Ističu da tu ne staju kriminalni planovi u vezi sa RAOP-om i da će biti nastavljeni sa starim i nekim novim akterima, Zoranom Tegeltijom, njegovim zetom i kumom Nenada Nešića.

Prije 18 godina za oko pola miliona maraka dvije trećine firme RAOP u Istočnom Sarajevu kupio je beogradski „Jugotrejd“ i za šest godina stvorio nove, milionske dugove.

Zatim je Vlada Republike Srpske na čelu sa Miloradom Dodikom pokušala da pokrene posao, ali takođe bezuspješno, pa su 2013. imovinu RAOP-a procjenjenu na 23 miliona maraka, ruski investitori kupili za tri puta manju cijenu. 2019. je Milan Keserović, zet tada ministra finansija, a sada direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zorana Tegeltije, kupio akcije od Rusa za samo 6 evra i postao većinski vlasnik.

Nedugo zatim je u požaru uništen dio imovine preduzeća.

"Kako i zašto? Kako može izbiti požar gdje je struja isključena? Gdje nama nekog zapaljivog materijala?", pita član Predsjedništva Narodnog fronta Slađana Jašarević, jer kako dodaje, sve ono što je bilo vrijedno, sve mašine i kablovi, prodati su firmama koje se bave otkupom starog željeza.

"200.000 metara kvadratnih zemljišta u centru Istočnog Sarajeva, mašine, hale, sve je to propalo. 400 miliona je izvučeno, podijeljeno između vrha Republike Srpske i navodnih ruskih investitora, a radnici kolateralna šteta", naglašava Jašarević.

Ni stečaj koji je okončan prije dvije godine nije pomogao radnicima, pa njih oko dvjesto do danas nije dobilo plate, niti su im uplaćeni doprinosi...

Sa druge strane, nastavak profitiranja na propasti RAOP-a, sa svojim zetom, a uz neke nove kumove, planira Zoran Tegeltija, kaže narodni poslanik Nebojša Vukanović.

"Prošle godine sam najavio da će pokušati sa Sokoca da prenese sjedište carinske ispostave u Istočno Sarajevo i da će Tegeltija kupiti prostorije u popaljenom i opustošenom RAOP-u i očigledno im je ta najava donekle pomutila planove.

Sada Tegeltija želi da uradi to isto, samo da nađe posrednika i prema mojim saznanjima planira se angažovati firma "Legend" koja je u vlasništvu braće Lučić, od kojih je jedan procesuiran za kriminal kao ministar u Savjetu ministara, a inače su kumovi Nenada Nešića.

Firma "Legend" je kupila dio RAOP-a koji se planira prodati Upravi za indirektno oporezivanje i oni će poslužiti kao posrednici da Tegeltija javni novac prebaci zetovima, ali da se "provoza" preko firme "Legend", da se prikrije ta nevjerovatna zloupotreba i bezakonje", ističe Vukanović.

"To su vrlo mutni poslovi", kaže Jašarević i dodaje da se ne radi samo samo o zloupotrebi položaja, nego očiglednom kriminalu. "Ovo što se dešavalo sa RAOP-om u poslijeratnom periodu slobodno možemo nazvati udruženim zločinačkim poduhvatom", naglašava član Predsjedništva Narodnog Fronta.

Iz lokalnog SDS-a smatraju da propast i rasprodaja RAOP-a potvrđuju da u SNSD-u misle isključivo na profit njima bliskih moćnika.

"Njih samo zanima preprodaja zemljišta i mahinacije. Njima nisu u interesu veliki proizvodni pogoni, privreda i slično, već samo brza zarada putem preprodaje zemljišta.", kaže Stefan Ignjatović, predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Istočno Novo Sarajevo.

Jedan od prvih investitora u ovo preduzeće Rus Dmitri Kuznjecov za portal Capital je ispričao da je do 2020. godine rasprodajom imovine izvučeno više od 280 miliona maraka iz RAOP-a koje su podijelili pojedinci iz Republike Srpske i ruski investitori.

Do danas u Srpskoj nije pokrenuta nijedna istraga na osnovu tvrdnji Kuznjecova. On je prije četiri godine rekao i da sve u vezi sa pljačkom RAOP- a istražuje ruska Federalna služba bezbjednosti, ali ni ta istraga do danas nije dala vidljive rezultate.

 

Foto naslovna: BN
Video: BN Televizija
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter