Kako se zaduživala Srpska na Londonskoj i Bečkoj berzi? Svjedočenje posrednika Dušana Majida Pajića (Video)


Kako se zaduživala Srpska na Londonskoj i Bečkoj berzi? Svjedočenje posrednika Dušana Majida Pajića (Video)

Zaduženja Republike Srpske se više ne dešavaju iz godine u godinu nego iz mjeseca u mjesec. Kako je tekao proces zaduženja na Londonskoj i Bečkoj berzi, zbog čega je tužena Vlada Srpske, o svemu tome ekskluzivno za BN govori finansijski posrednik i biznismen iz Švajcarske Dušan Majid Pajić.

O zaduženjima Republike Srpske, koja su neiscrpna tema već godinama, za BN priča Dušan Pajić finansijski posrednik Vlade Srpske koji svjedoči o emitovanju obveznica i zaduženju Srpske na inostranom tržištu. Tvrdi da je u dogovoru sa Ministarstvom finansija on bio taj koji je tražio pogodne banke za zaduženje Srpske.

„Kontaktirali smo 28 banaka, pričali sa 15-ak, posjetili 8 u Londonu, nekoliko u Beču, do početka februara 2020 ubedili 4 ključne banke da ponude finansiranje RS. Probao sam da im nađem pare u Moskvi tokom aprila Rusi se smeškali kad sam pomenuo RS, nije dolazilo u obzir da finansiraju.

Dobio sam poruke strpite se samo da se usvoji budžet i onda saznali od bankara kojeg smo mi doveli u RS da je Srpska poslala zahtev za ponude bez nas da uključe“, kaže za BN  Dušan Pajić, finansijski posrednik iz Švajcarske.

Foto: Dušan Majid Pajić

Pajić kaže da on direktno nije učestvovao u zaduživanju na bečkoj berzi ali da je upućen u sva dešavanja. Smatra da je to loš posao i da će predstavljati veliki problem za Srpsku i njene građane.  

„Prva prevara je naknada za te bečke obveznice gdje je plaćeno 5% naknade tj. osam miliona od 160 miliona. 5% je 10 puta naknada koje dobija City banka za taj isti posao. Ako izbrojimo do sada, 5 posto to je 8 miliona nepotrebne naknade za obveznice plus 2 posto ekstra kamate to je 3,2 miliona puta pet godina 16 miliona, što znači da bečke obveznice koštaju građane 21 milion evra više nego što je trebalo“, kaže Pajić.

On tvrdi da je svoj dio posla finansijskog posrednika odradio kako treba i putem svoje firme u Švajcarskoj našao način za prodaju obveznica 2021.godine.Ali ministarka finansija Zora Vidović i njen tim očigledno su našli drugi način za zaduženja.  

„Boki i Zoki su nas prevarile za ovu novu obveznicu koja je izdata 2021.godine za 300 miliona evra  i ta naknada za koju mi tužimo bila je plaćena nekom drugom i mi mislimo monet brokeru koji nije ništa radio“, tvrdi Pajić.

Zato se Pajić odlučio na tužbu prema Vladi Srpske. Da bi se izvukli iz kompletne situacije, tvrdi Pajić, iz Vlade Srpske su uzvratili kontratužbom sa tvrdnjom da njegova firma ne postoji.

„Mi smo ih vozili do aerodroma  i odlučile su da ispruže nogice i ušle u avion pobegle bez da plate taksi i zato ih tužimo. Taj nasilnički način me iznervirao jer Pravobranilaštvo preko suda je tvrdilo da mi ne postojimo odnosno da naša firma ne postoji“, ističe Pajić.

Republici Srpskoj 28. juna ove godine na naplatu dolazi 330 miliona maraka duga po osnovu emisije obveznica na Bečkoj berzi 2018. godine. Garant za isplatu tog zaduženja je budžet, odnosno Vlada RS. Javnosti još uvijek nije jasno kako će se obezbijediti novac i šta će se desiti ukoliko ta količina novca tog dana ne bude na raspolaganju. 

 

Video: BN Televizija
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter