Kako privatni ugostiteljski objekti u Banja Luci uništavaju objekat Narodnog pozorišta RS, spomenik i instituciju kulture (Foto)

Kako privatni ugostiteljski objekti u Banja Luci uništavaju objekat Narodnog pozorišta RS, spomenik i instituciju kulture (Foto)

Maja Dodig, direktorica Narodnog pozorišta RS, zajedno sa predstavnicima udruženja “Restart Srpska” je održala pres konferenciju na kojoj je ukazala na nepravilnosti u vezi sa ugostiteljskim objektima koji se nalaze uz samu zgradu NPRS. One, prema riječima Dodig, nemaju potrebne dozvole i trebale bi da budu što hitnije uklonjene. Direktorica NPRS tvrdi da nova gradska administracija čak pokušava da legalizuje sporne objekte.

”Staklena bašta u Ulici bana Milosavljevića nema upotrebnu dozvolu. Lokal je priključen na sve komunalne priključke Narodnog pozorišta Republike Srpske i ugovori su izrazito štetni za NPRS”, rekla je Dodig i naglasila da zakupac za 350 kvadratnih metara plaća zakupninu od samo 1.200 KM, kao i da plaćanje grijanja navedenog objekta plaća upravo Narodno pozorište.

Ona je dodala da je Gradska uprava u maju izdala upotrebnu dozvolu za jednu baštu iako taj objekat nema komunalnu saglasnost i priključen je na komunalnu infrastrukturu NPRS.

“Lokal u Ulici kralja Petra je u potpunosti naslonjen na NPRS, oštećen je dio temelja i fasade i to je nenadoknadiva šteta. Spomenik je osakaćen i pitanje je da li se može dovesti u prvobitno stanje. Ugostiteljski objekat mora imati svoje komunalne saglasnosti, tehnički prijem nije dobro izvršen. Nažalost, dobili smo informacije da je objekat takođe u postupku legalizacije,” istakla je Dodig.

Dodig je naglasila i da je Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa RS u skladu sa Odlukom o izmjenama i dopunama odluke o proglašenju zgrade NPRS nacionalnim spomenikom BiH utvrdio mjere zaštite kojima je propisano da su na prostoru nacionalnog spomenika dozvoljeni (samo) radovi na tekućem održavanju, konzervatorsko-restauratorski radovi kao i radovi kojima je cilj prezentacija nacionalnog spomenika te da sve neprimjerene intervencije na objektu treba da se uklone. Sa tim je, kaže Dodig, novo rukovodstvo NPRS uppznalo Kabinet Gradonačelnika ali da to iz Stanovikovićevog kabineta ignorišu.

Na pitanja novinara zašto se čekalo do sada da se ukaže na ove probleme, budući da je sporni ugovor potpisan za vrijeme stare gradske administracije na čelu sa Igorom Radojičićem, Dodig je rekla da je ona na funkciji od marta 2020. godine i kaže da joj je trebalo vremena da dobije ugovore sa zakupcem, kao i da sekretar NPRS takođe nije znao gdje se nalaze ugovori. Pozvala je Stanivukovića da bagere doveze pred NPRS.

Sporne ugovore je potpisao bivši direktor NPRS Nenad Novaković, istaknuti dugogodišnji član SNSD-a i blizak čovjek Milorada Dodika.

“Zakupac od 2006. godine zakupljuje te lokale. Razlog zašto smo mi sada pokrenuli tu inicijativu je zato što je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 13. januara ove godine donijela (pomenutu) odluku gdje je decidno navela da se dograđeni dijelovi objekta moraju ukloniti”, naglašava Dodig i dodaje da su aneksi potpisani na čak 10 i 20 godina.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, danas je kratko prokomentarisao da nije detaljno upoznat sa ovim slučajem ali da Gradska uprava ne može dati dozvolu bez saglasnosti nadležnog zavoda jer je u pitanju zgrada koja je spomenik.

”Znam da je jedan objekat zatvoren u aprilu ili maju, ali je poslije sedam dana vlasnik ušao u postupak legalizacije tog objekta. Tu ima jedan kafić odnosno bašta, koji se meni lično ne sviđa. Mislim da Grad bez saglasnosti Zavoda ne može dati upotrebnu dozvolu objektu, tako da su oni prava adresa”, rekao je danas Stanivuković.

Prema informacijama kojima raspolaže portal GERILA, u samom ugovoru je navedeno da ukoliko se jednostrano raskine ugovor NPRS će biti dužno da zakupcu isplati 150.000 KM, a u pitanju je, opet nezvanično, kum Igora Radojičića, Željko Savić. To je informacija koju, tvrde naši izvori, Maja Dodig izbjegava da naglasi. Lokal koji se nalazi do ulice Kralja Petra je bio zatvoren od strane gradskog tržišnog inspektora jer nije imao građevinsku dozvolu a ni dozvolu za rad. Međutim po dobijanju dozvole za rad Inspetorat RS je izvršio pritisak na gradsku inspekciju da se lokalu omogući rad, bez obzira što lokal nije imao građevinsku dozvolu, tvrdi naš izvor.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter