Kako je Milutin Veljković proveo 464 dana zazidan u pećini kod Svrljiga (Video)


Kako je Milutin Veljković proveo 464 dana zazidan u pećini kod Svrljiga (Video)

Ukupno 464 dana Milutin Veljković bio je zazidan u pećini Samar u svrljiškom selu Kopajkošara, postavivši Ginisov rekorder u boravku čovjeka pod zemljom. Povodom 50 godina od njegovog izlaska, ispred pećine Samar je obilježen jubilej tog događaja, a prikazan je i film „Speleonaut/Pod kamenim nebom“ Sonje Đekić o njegovom petnaestomjesečnom samovanju u pećini, pišu “Južne vesti”.

Samu pećinu, selo, ali i tada mladog speleologa Milutina Veljkovića jedan poduhvat početkom sedamdesetih godina proslavio je nadaleko, a čak privukao i pažnju svjetske javnosti. Juna 1969. godine, tada 34-godišnji Milutin, sprovodeći naučni eksperiment, neprekidno je, zazidan u pećini, boravio sam u njoj ukupno 464 dana, oborivši svjetski rekord u boravku pod zemljom koji je do tada, sa 109 dana, držao Francuz Anri Fiout. U svom poduhvatu uspio je održavajući radio-vezu sa selom, hraneći se iz konzervi i dvopecima i uz pomoć agregata koji je imao u pećini. Većina mještana i danas se sjeća Milutinovog izlaska iz pećine gdje ga je sačekalo nekoliko hiljada ljudi.

Milutin je o svom boravku u pećini Samar izdao i knjigu „Pod kamenim nebom“ baziranu na dnevniku koji je vodio tokom svog samovanja, kojim oživljava svakodnevne poslove (pripremanje kafe, prikupljanje pećinske faune…), ali i dramatična zbivanja kakva su vađenje sopstvenog zuba, čežnja za ženom, borba sa poplavom i halucinacijama i druge stvari.

Za ovu pećinu i pećinski sistem Jezava, i pored nekadašnje svjetske slave, danas se ne zna puno, osim među speleolozima i avanturistima. Pećina Samar nalazi su u netaknutoj prirodi nadomak Svrljiga, na obroncima planine Kalafat kod sela Kopajkošara. Pećinu je formirala Kopajska reka i duga je preko tri kilometra. Ponornica se uliva na jednom kraju pećine, a izlazi na drugom kraju pećine, praveći vodopad od oko pet metara visine. Glavni kanal pećine obiluje virovima i kaskadama, pa se ne preporučuje samostalan obilazak pećine upravo zbog brojnih vodenih prepreka i lavirinata. U ovoj pećini pronađena je do sada najbolje očuvana u Srbiji lobanja pećinskog lava, ali i ostaci pećinskog medvjeda i kabaloidnog konja.

VIDEO:

 

Izvor: srpskacafe.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks