Kako je Džombić i njegov Kreditni odbor SA IRB odobravao rizične kredite po nalogu -gazda-?

Kako je Džombić i njegov Kreditni odbor SA IRB odobravao rizične kredite po nalogu -gazda-?

Nastavljeno suđenje Aleksandru Džombiću: Milenko Pavlović zbog kredita Energoliniji podnio ostavku. Zbog kredita preduzeću Energolinija podnio sam ostavku na mjestu ditektora Investiciono- razvojne banke, izjavio je danas bivši direktor IRB-a Milenko Pavlović.

On je tokom svjedočenja na suđenju bivšem predsjedniku Vlade RS Aleksandru Džombiću, rekao da je nakon što je IRB odbio zahtjev za pomenuti kredit, išao na razgovor sa optuženim.

“Predsjednik Vlade me pozvao na razgovor. Tad me je upoznao sa kompletnom situacijom i tad mi je ukazao na određene stvari. Rekao sam mu razloge za odbijanje zahtjeva za kredit i da se pridržavam pravila o poslovanju IRB-a koje je Vlada donijela. Sastanku je prisustvovao i savjetnik premijera Jasminko Jotić, a koji je bio i prvi direktor IRB”, dodao je Pavlović.

Ipak, kaže i da na njega nije vršen pritisak od strane Džombića zbog kredita Energoliniji, ali da je tad odlučio da podnese ostavku jer je smatrao da je komunikacija sa tadašnjim premijerom dovedena u pitanje i da je izgubljeno međusobno povjerenje.

Kako je rekao, prva odluka IRB-a da se odbije zahtjev za kredit od 19,4 miliona KM pomenutom preduzeću iz Zvornika donešena je nakon što je Centar za rizike IRB-a izrazio mišljenje da je riječ o prezaduženom preduzeću, koji ima nedovoljne ili loše instrumente obezbjeđenja, te da postoji povećana izloženost banke riziku.

Prema njegovim riječima, nakon odbijanja zahtjeva, na razgovore su dolazili i predstavnici pomenutog preduzeća, gdje im je rekao da ne ispunjavaju osnovne kriterijume za kredit, a da je za kasniju odluku IRB-a da ipak dodijeli kredit saznao iz medija, jer već tada nije bio na dužnosti direktora.

Komentarišući rad banke, on je napomenuo da IRB tada nije bila spremna ni organizaciono, a ni kadrovski za direktne plasmane, što im je naložila Vlada RS.

Dodao je, s obzirom na činjenicu da je riječ o sredstvima Evropske investicione banke, da u slučaju neisplaćivanja obaveza od strane korisnika kredita i jemaca, IRB vraća kredit iz svojih sredstava.

Svjedok optužbe Nikica Vranješ je tokom svog svjedočenja rekao da je Evropska investiciona banka bila upoznata sa odlukom o kreditu Energolinije.

“Da, konačno odobrenje daje EIB. Oni daju prethodnu saglasnost, šalje im se prijedlog ugovora, na koji oni treba da daju saglasnost i donose konačno rješenje o plasmanu sredstava. Nema plasmana dok oni ne daju saglasnost”, pojasnio je Vranješ.

Vranješ koji je prilikom dodjele kredita bio direktor Sektora za plasmane IRB-a rekao da je prijedlog pomenutog sektora bio da se IRB-u odobri kredit do 2 miliona KM, a dat je i drugi prijedlog od preko 6 miliona KM, međutim, kako kaže, uloga IRB-a je i da imam mnogo širu ulogu kada je riječ o investicijama, nego kada to rade komercijalne banke.

Svjedok Veselin Kotur je u vrijeme davanja kredita Energoliniji bio sekretar kreditnih odbora, te je bio u funkciji zapisničara kada su kreditni odbori odlučivali o kreditima.

Govoreći o odluci Kreditnog odbora Skupštine akcionara IRB-a, kojim je tada predsjedavao Džombić, kaže da je obrazloženje za odobravanje kredita, prema njegovom sjećanju dao baš Džombić.

“To je bio presedan. Možda su bila takva dva ili tri slučaja da Kreditni odbor Skupštine akcionara donese odluku suprotno od Kreditnog IRB-a, to jeste da povećaju prvobitni iznos, a i zato što je upisano obrazloženje za takvu odluku”, dodao je Kotur.

Na današnjem ročištu svjedočili su i zaposlenici IRB-a koji su radili na obradi kredita, koji su govorili i o okolnostima i načinima izračuna kreditne sposobnosti preduzeću Energolinija.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter