Kako izgleda Beč jutros: Vojska na ulicama, zatvorene škole, građani ostaju u kućama...

Kako izgleda Beč jutros: Vojska na ulicama, zatvorene škole, građani ostaju u kućama...

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer pozvao je građane Beča da u utorak ostanu kod kuće, a škole će zbog aktualne opasnosti od terorista također ostati zatvorene, prenose agencije

"Ostanite kod kuće i izbjegavajte centar grada", pozvao je građane Nehammer na vanrednoj konferenciji za medije u ministarstvu unutrašnjih poslova.

Rekao je da je jedan terorista ubijen te da se još "najmanje jedan" nalazi u bijegu. Ubijeni terorista, ustanovljeno je, na sebi nije imao prsluk s eksplozivnom napravom kao što se sumnjalo.

Osim policajaca, situaciju u centru grada trenutno osigurava 150 pripadnika specijalne jedinice Austrijske vojske.

"Ovu tešku situaciju možemo prevladati zajednički, budemo li se ponašali disciplinirano", rekao je austrijski ministar unutrašnjih poslova.

Načelnik bečke policije Gerhard Puerstl potvrdio je na konferenciji za novinare da je ubijen jedan prolaznik te da se u bolnici nalazi 15 osoba, od kojih je sedmero teže ozlijeđeno.

Šef bečke hitne pomoći Rainer Gottwald rekao je za javni servis ORF da je kod ozlijeđenih osoba riječ o prostrijelnim ranama te o jednoj ubodnoj.

Među ranjenima je i jedan policajac čiji život više nije u opasnosti.

Bečki gradonačelnik Michael Ludwig objasnio je za austrijsku TV stanicu oe24 da trenutno nije jasna pozadina ovog terorističkog napada. "U ovom trenutku ne želim učestvovati u nagađanjima", rekao je Ludwig.

Dodao je da nije poznato koliko je bilo počinilaca napada. "Mjesta na kojima su izvršeni napadi na prolaznike relativno su blizu pa je moguće da se radi o samo dva počinioca", zaključio je bečki gradonačelnik.

Ista TV stanica javlja, pozivajući se na jednu američku internetsku stranicu koja prati aktivnosti islamističkih grupacija, kako se na jednom od portala koje koriste islamisti pojavilo pismo u kojemu stoji da je teroristički napad u Beču "kazna Austriji za učešće u vojnim misijama u Iraku i Siriji".

Izvor: Agencije 

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks