Kako će svijet izgledati za 50 godina - Put preko okeana za 30 minuta, printanje organa i leteći autobusi


Kako će svijet izgledati za 50 godina - Put preko okeana za 30 minuta, printanje organa i leteći autobusi

Leteći taksiji i autobusi upotrebljavat će se i u urbanim područjima za smanjenje saobraćajnih gužvi, dok će putovanja na veće udaljenosti uključivati rakete za višekratnu upotrebu, koje lete u gornjoj atmosferi i pri velikim brzinama, skraćujući vrijeme putovanja između Londona i New Yorka na manje od 30 minuta

Podvodni autoputevi, sportovi sa hoverboardom i odmori u svemiru neke su od nadolazećih otkrića koja će biti uobičajena za 50 godina, predviđa se u novom izvještaju o budućnosti tehnologije.

Izvještaj također predviđa da će masovna proizvodnja organa 3D štampom, implantati za nadzor zdravlja i domovi koji se sami čiste biti dijelovi svakodnevnice.

Predviđanja je sastavila grupa akademika i futurista, uključujući predsjednicu TechUK-a i dopredsjedavajuću Instituta za kodiranje Jacqueline de Rojas, direktora za inženjerstvo i obrazovanje na Kraljevskoj inženjerskoj akademiji dr. Rhys Morgan i futurologa hrane dr. Morgaine Gaye.

Izvještaj je naručio Samsung kako bi obilježio otvaranje Samsung KX-a, novog "prostora za iskustvo" robne kuće u londonskom King's Crosus, u kojem će se održavati tehničke poduke, sesije za zdravlje i dobrobit i drugi časovi.

Izvještaj je nazvan "Samsung KX50: Budućnost u fokusu", a sugerira da će do 2069. godine saobraćaj biti revolucionaran - sa podvodnim sistemima između Velike Britanije, kopnene Evrope i drugih regija, u kojima će brzi vozovi prevoziti putnike između nekih zemalja u manje od jedan sat.

Leteći taksiji i autobusi upotrebljavat će se i u urbanim područjima za smanjenje saobraćajnih gužvi, dok će putovanja na veće udaljenosti uključivati rakete za višekratnu upotrebu, koje lete u gornjoj atmosferi i pri velikim brzinama, skraćujući vrijeme putovanja između Londona i New Yorka na manje od 30 minuta.

U zdravstvenom sistemu će virtualni njegovatelji postati uobičajena praksa te će pratiti zdravstveno stanje ljudi i bit će u mogućnosti prevesti simptome i stanja na bilo koji jezik. Opsežni 3D ispis vitalnih organa ponudit će trenutne zamjene onima koji to zatrebaju, a insekti će postati ključni izvor proteina, navodi se u izvještaju.

- Narednih 50 godina donijet će najveće tehnološke promjene i inovacije koje smo ikada vidjeli u svom radu i slobodnom vremenu. Digitalna revolucija, baš kao što je to učinila industrijska revolucija prije 250 godina, osporava sve naše pretpostavke o tome kako ćemo voditi svoje buduće živote – kazala je De Rojas za Daily Mail.

U okviru izvještaja je provedena i anketa među Britancima, koje su pitali koja predviđanja bi najviše željeli da se ostvare, a 63 posto anketiranih se odlučilo za kuće koje se same čiste. Slijede implantati za nadzor zdravlja i leteći taksiji i autobusi.

 

Izvor: Daily Mail