Kako, aman, rođaci?! Plata vam 425 evra a kuće od 250.000 evra? Na tapetu poreske 100.000 građana


Kako, aman, rođaci?! Plata vam 425 evra a kuće od 250.000 evra? Na tapetu poreske 100.000 građana

Pod istragom Poreske uprave Srbije našlo se prvih 1.000 sumnjivih građana, a među njima je najviše vlasnika poznatih restorana, sportista, ljekara, advokata i fudbalskih menadžera kod kojih je otkrivena velika razlika između prijavljenih novčanih primanja i vrijednosti imovine koju posjeduju, saznaje Informer
Riječ je o najbogatijima, odnosno onima koji su u prethodne tri godine stekli imovinu koja je za oko 150.000 evra veća od njihovih dotadašnjih prihoda. Prema našim saznanjima, većina ovih ljudi prikazivala je da ima platu od oko 50.000 dinara, a u vlasništvu uglavnom imaju skupocjene automobile, jahte, pa i kuće od 200.000 evra!?!

- Oni su sebi uplaćivali gotovo minimalne ili prosječne republičke zarade, plate su im bile oko 50.000 dinara, a imaju paprene nekretnine. Sve su prepisivali na svoje firme, privatne kuće i vile, a to je i bilo sumnjivo - kaže izvor Informera upućen u ova zbivanja.

Zanimljivo je da će se provjeravati i podaci iz takozvanih poreskih rajeva, a kako saznajemo, poreznicima su zanimljivi za provjeru i svi oni koji na društvenim mrežama objavljuju fotografije skupih satova i nakita, kao i fotografije iz skupocjenih automobila, iz soba ekskluzivnih hotela itd.

Kako se kontroliše
1. Na udaru su oni koji stilom života jasno pokazuju da su se naglo obogatili
2. Posebno će se na osnovu podataka iz NBS, Poreske uprave i lokalnih samouprava upoređivati podaci o prihodima i imovini tih ljudi
3. Ukoliko se ustanovi da se u roku od tri godine imovina uvećala u odnosu na prihode za više od 150.000 evra, od vlasnika će se tražiti da dokažu porijeklo razlike u imovini
4. Ako ne budu u mogućnosti da dokažu porijeklo, na tu imovinu platiće porez u visini od 75 odsto od njene procijenjene vrijednosti
5. Pored toga, protiv onih koji su se nelegalno obogatili biće podnijeta i krivična prijava
6. Ukoliko se ispostavi da je imovina stečena nelegalno, ista se oduzima

- Imovina sumnjivih građana upoređuje se s podacima o ostvarenim prihodima. Trenutno se obrađuju podaci za više od hiljadu fizičkih lica. U postupku primjene Zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu Poreska uprava će utvrđivati vrijednost cjelokupne imovine pojedinca u zemlji i inostranstvu, koristeći sve raspoložive podatke iz svojih i evidencija drugih institucija u zemlji, kao i podatke iz spoljnih izvora, uključujući i dostupne podatke iz tzv. poreskih rajeva - rekli su u Poreskoj upravi.

Odakle avioni, jahte...

Osnovni kriterijum je nesrazmjera između prijavljenih prihoda i uvećanja imovine, pa će građani kod kojih je ta nesrazmjera najveća biti prvi provjereni.

- Pri utvrđivanju vrijednosti imovine uzima se u obzir cjelokupna imovina fizičkog lica, a naročito nepokretnosti - stanovi, kuće, poslovne zgrade, oprema za obavljanje samostalne djelatnosti, motorna vozila, plovni objekti i avioni, štedni ulozi i gotov novac i druga imovinska prava, kao i izdaci za privatne potrebe pojedinca - objašnjavaju u Poreskoj upravi.

Inače, Zakonom o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu propisana je stopa posebnog poreza od 75 odsto, kojom se oporezuje uvećanje imovine za koju neko ne može da dokaže da ju je stekao na zakonit način.

Šta proveravaju poreznici
* nepokretne stvari (stan, kuću, poslovne zgrade i prostorije, garaže, zemljište)
* hartije od vrijednosti
* udio u preduzećima
* opremu za obavljanje samostalne djelatnosti
* motorna vozila, plovne objekte i vazduhoplove
* štedne uloge i gotov novac

Ako se u postupku utvrdi da činjenice ukazuju na postojanje osnovane sumnje da je izvršeno krivično djelo, dostavljaju se potrebne informacije Ministarstvu unutrašnjih poslova, Poreskoj policiji, Javnom tužilaštvu i drugim nadležnim organima.

Visok porez
Stručnjaci smatraju da je dobro što je država riješila da dođe do odgovora na koji način su se pojedini građani u Srbiji posljednjih godina naglo obogatili.

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da je dobro što se ovaj zakon već primjenjuje.

- Dobro je što poreznici već provjeravaju toliki broj ljudi. Takođe, ako se utvrdi da ne mogu da dokažu porijeklo imovine, biće oporezovani sa 75 odsto, to je visok porez i šalje se poruka da se utaja poreza ne isplati - smatra Madžar.

Specijalna jedinica
Prema zakonu, formirana je specijalna jedinica pri Poreskoj upravi koja se sastoji od predstavnika:
* Poreske uprave
* MUP Srbije
* Narodne banke Srbije
* Uprave za sprečavanje pranja novca
* Agencije za sprečavanje korupcije
* Republičkog geodetskog zavoda
* Agencije za privredne registre
* Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti

Izvor: informer.rs/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter