Kada -Vođini- tajkuni -raseljavaju- sve ide expres: Rufijevi kamioni uz pomoć policije voze ugalj iz Bistrice


Kada -Vođini- tajkuni -raseljavaju- sve ide expres: Rufijevi kamioni uz pomoć policije voze ugalj iz Bistrice

Kamioni firme “Drvo-export” u četvrtak su krenuli da voze ugalj iz Bistrice koji su prethodnih dana iskopavali, iako nisu imali koncesiju. Nezadovoljni mještani su blokirali put, a intervenisala je i policija, saznaje CAPITAL.

Uprkos višemjesečnim protestima i upornim zahtjevima mještana, Vlada Republike Srpske u četvrtak je dodijelila koncesiju za eksploataciju uglja lignita u sred sela Bistrica kod Prijedora teslićkoj firmi “Drvo-export”, a samo dan kasnije odluka je objavljena u Službenom glasniku RS, da bi u subotu, stupila na snagu.

To je bilo dovoljno da kamioni već u četvrtak krenu sa odvozom uglja iako nije poznato da li je ugovor o koncesiji uopšte potpisan.

Nezadovoljni mještani koji su mjesecima protestovali zbog otvaranja ovog rudnika u četvrtak su blokirali put nedozvoljavajući kamionima da prođu.

Zbog svega je na teren izašla policija.

„Oni su danas krenuli da voze ugalj koji su pripremali danima iako za to nisu imali nikakve papire. Iako su koncesiju dobili, vjerujem da ugovor još nisu potpisali. Ipak, danas su krenuli da prevoze ugalj i to makadamskim putem, stvarajući veliku prašinu ljudima pored kuća, iako imaju put prema Verićima koji ne smiju da koriste“, rekao je za CAPITAL predstavnik mještana Bistrice Zoran Ninić.

On je istakao da će „vidjeti šta će sutra, ukoliko ih policija danas ne pohapsi“.

“Policija je fizički pomjerila jednog mještanina koji je stao ispred kamiona i omogućila im da prođu”, rekao je Ninić.

Podsjećamo, mještani ovog sela, mjesecima unazad se bore protiv otvaranja rudnika i iskopavanja lignita, a održali su brojne proteste, podnijeli niz tužbi protiv Vlade RS, prijavljivali nezakonito iskopavanje inspekciji više desetina puta, ali niko nije preduzeo ništa.

Međutim, ništa im nije pomoglo i Vlada je u četvrtak dodijelila koncesiju preduzeću iz Teslića iza kojeg stoji SNSD-ov odbornik Srđan Klječanin Rufi.

Piše: M. LJ.
Foto naslovna: Capital.ba
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter