Kada se saznalo da se bolesnici -liječe- kiseonikom za zavarivanje vlast odlučila da formira svoju agenciju za lijekove (Video)

Kada se saznalo da se bolesnici -liječe- kiseonikom za zavarivanje vlast odlučila da formira svoju agenciju za lijekove (Video)

"Ovdje se neko igra politički a sve će se odraziti na zdravlje ljudi", upozorila je Trivićeva. Poslanica PDP Jelena Trivić kaže da se vlast u Republici Srpskoj odlučila, nakon što je otkrivena zloupotreba u korištenju tehničkog umjesto medicinskog kiseonika u zdravstvenim ustanovama, da formira Agenciju za lijekove Republike Srpske.

Ona je tokom rasprave u NSRS rekla da donošenje tih zakonskih akata, koji će regulisati tu oblast nisu vezani za vraćanje nadležnosti s BiH na Republiku Srpsku.

"Ja i dalje ne vidim kako je pitanje upotrebe tehničkog kiseonika riješeno i da li se on i dalje koristi u zdravstvenim ustanovama ili medicinski koji je lijek", kazala je Trivićeva.

Što se tiče priče o vraćanju nadležnosti, ona je podsjetila da su saglasnost za formiranje Agencije za lijekova na državnom, bh., nivou potpisali tadašnji premijeri RS i Federacije BiH Milorad Dodik i Mustafa Mujezinović i predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić.

"Toliko o tom prenosu nadležnost u kojima ste vi (obraća se poslanicima SNSD-a) učestvovali u tome", kazala je Trivićeva i naglasila da je SNSD glasao za sve prenose nadležnosti s Republike Srpske na BiH.

"To su činjenice i to se može provjeriti", kazala je Trivićeva.

Osvrćući se na komentar vlasti, da formiraju Agenciju za lijekove kako bi spašavali živote, ona je upitala kolika je smrtnost u vrijeme pandemije i zbog čega je ona čak četiri puta veća nego u zemljama u regionu...

"Vi želite da predstavite da je stanje u zdravstvu sjajno a dobro znamo kako smo ušli u pandemiju i to najbolje znaju ljudi kojima je trebala usluga u zdravstevnim ustanovama", kazala je ona i naglasila da je među zdravstvenim osobljem najveći broj onih koji su časno obavljali svoj posao.

"Ali, to se ne može reći za one koji upravljaju tim ustanovama. To su oni koji nečasno rade svoj posao i mi to svi ovdje dobro znamo, to su oni koji su se godinama ugrađivali u ono što je rađeno i građeno u oblasti zdravstva", kazala je Jelena Trivić.

Kada to radite, kaže ona, u oblasti zdravstva onda direktno se radi protiv zdravlja stanoništva.

"To više nije kriminal i korupcija, to je zločin protiv stanovništva", kazala je Trivićeva i konstatovala da su pale sve maske oko priče vraćanja nadležnosti s državnog na entitetski nivo i da je sve to farsa.

"Ovdje se neko igra politički a sve će se odraziti na zdravlje ljudi", upozorila je Trivićeva.

Više u video izlaganju Jelene Trivić:

 

Video: BN TV/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter