Kada i kome govori istinu čuveni secesionista? Narodu -šuplja o nezavisnosti- Njemačkoj ministrici o -boljoj BiH-?

Kada i kome govori istinu čuveni secesionista? Narodu -šuplja o nezavisnosti- Njemačkoj ministrici o -boljoj BiH-?

Ministrica vanjskih poslova Njemačke, Analena Berbok, danas je u Sarajevu razgovarala sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Nakon sastanka član Predsjedništva iz Republike Srpske, Milorad Dodik novinarima je rekao da je prvog čovjeka njemačke diplomatije pitao da li postoje šanse za ubrzano dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji a zbog razvoja situacije u Ukrajini. To je nešto što su na mala vrata kao temu uveli bivši visoki predstavnici u BiH, Valentin Incko i Kristijan Švarc Šiling u svom pismu nekim od evropskih i NATO zvaničnika.

Dodik je rekao i da je njemačkog ministra obavijestio da Republika Srpska nema nikakve secesionističke planove.

Inače, Dodik je u posljednjih nekoliko godina, u više navrata, pominjao nezavisnost Republike Srpske kao opciju, referendume o nezavisnosti i formiranje istinske linije razgraničenja između entiteta. Tako je 13. oktobra 2021. godine, gostujući na RTRS-u, rekao da nezavisnost Republike Srpske podržava sedam zemalja.

U septembru iste godine je, u Kozarskoj Dubici, govorio da će Republika Srpska zbog nametanja i pritisaka formirati sopstvene oružane snage, staviti pravosuđe pod kontrolu…Nedavno je u NSRS usvojen Nacrt zakona o VSTS Republike Srpske.

Prijetio je da će Republika Srpska poći putem nezavisnosti ukoliko ne budu ispunjeni određeni uslovi, koji nisu ispunjeni.

U februaru ove godine je rekao da sanja da Republika Srpska postane nezavisna a da će to i postati ukoliko Brisel uvede sankcije.

Jasno je da Dodik ne može u oba slučaja da govori istinu. Ne može da sanja nezavisnu Republiku Srpsku a da istovremeno nema secesionističke planove. Ili jednostavno tema o nezavisnosti ne odlazi dalje od predizbornih šatora i podilaženja biračkom tijelu.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter