Još jedno Dodikovo neispunjeno obećanje: I ako su pravosnažne presude ne smjenjuje funkcionere SNSD-a!


Još jedno Dodikovo neispunjeno obećanje: I ako su pravosnažne presude ne smjenjuje funkcionere SNSD-a!

Pravosnažna sudska presuda protiv bilo kojeg funkcionera SNSD-a momentalno će dovesti do njegove smjene. Rekao je ovo 8. oktobra 2021. godine predsjednik Srpske i SNSD-a, Milorad Dodik, nakon sjednice Izvršnog komiteta ove partije.

Pomenuto obećanje “palo je u vodu” svega šest dana kasnije. Naime, 14. oktobra 2021. godine presuda protiv tadašnjeg i sadašnjeg direktora Studentskog centra “Nikola Tesla” Banjaluka Dragoslava Topića za zloupotrebu službenog položaja, postala je pravosnažna, a on ostao na funkciji. Kako je objavio portal eTrafika, Topić, koji je i šef SNSD-ovog odborničkog kluba u gradu na Vrbasu, poziciju je zloupotrijebio kao ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u Vladi Kantona 10 u periodu od 2013. do 2015. godine, kao službena osoba u Federaciji BiH. Kantonalni sud u Livnu proglasio ga je krivim da je iskoristio službeni položaj i drugoj osobi pribavio imovinsku korist, a budžetu pomenutog kantona nanio štetu u ukupnom iznosu od 23.058 KM.

Dok je postupak trajao, Topić je iz ministarske prešao u fotelju prvog čovjeka banjalučkog Studentskog centra, a na kojoj je ostao i nakon pravosnažne osuđujuće presude, uprkos obećanjima partijskog šefa da se takve stvari neće tolerisati. Kadar SNSD-a je i Mladen Gajić, aktuelni direktor dobojske bolnice Sveti apostol Luka, uprkos činjenici da je u julu 2022. godine osuđen na 10 mjeseci zatvora jer je oštetio pomenuti grad za 83.320 KM. Presuda je rezultat njegovog priznanja krivice i sklapanja sporazuma sa Republičkim javnim tužilaštvom Republike Srpske.

Presuda za zloupotrebu službenog položaja nije bila prepreka SNSD-u ni da podrži imenovanje Žarka Lakete na poziciju direktora Službe za poslove sa strancima, početkom prošle godine. Za isto djelo je osuđen i SNSD-ov Siniša Gavrić, vršilac dužnosti izvršnog direktora za pravne poslove u Autoputevi Republike Srpske, u martu 2023. godine, takođe u periodu nakon pomenutog Dodikovog obećanja.

Dio kadrova najveće partije u Srpskoj osuđeni su nakon odlaska sa funkcija koje su obavljali u trenutku izvršenja krivičnih djela, a među najpoznatijim su bivši ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srpske Dragan Lukač i nekadašnji načelnik Bileće Miljan Aleksić. Prvi zbog nanošenja tjelesnih povreda a drugi zbog zloupotrebe službenog položaja.

Zoran Tegeltija takođe ima presudu zbog zloupotrebe službenog položaja, još iz vremena dok je bio prvi čovjek Mrkonjić Grada, a samo u posljednjih godinu dana imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH a potom i za direktora UIO BiH. Dodik se, vjerovatno, ujeo za jezik neposredno nakon što je izgovorio rečenicu sa početka ovog teksta, jer je i sam, vrlo moguće, znao da je sprovođenje datog obećanja nemoguće sprovesti u djelo.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter