Još jedna uspješna -simbioza- Teniski savez bez tendera bira firmu za izgradnju objekta za -Srpska open-


Još jedna uspješna -simbioza- Teniski savez bez tendera bira firmu za izgradnju objekta za -Srpska open-

Pripremni radovi za izgradnju sportskog terena za potrebe turnira „Srpska open“ uz park “Mladen Stojanović” su počeli, a izvođače radova je birao Teniski savez RS, čime je omogućeno da se zaobiđe procedura javnih nabavki, saznaje CAPITAL.

Prema raspoloživim informacijama Vlada RS i lokalna vlast u Banjaluci, imaju ulogu finansijera, kod obezbjeđivanja potrebnih dozvola te nadzora, dok je Teniski savez RS po svemu sudeći zadužen za ugovaranje građevinskih radova na ovom projektu.

Rok za završetak posla je kratak, sve mora biti spremno prije aprila iduće godine, kada turnir treba da se održi, a kako pokazuju posljednje informacije sve se ubrzano i odvija.

Teniski savez RS angažovao izvođače

U Teniskom savezu RS su potvrdili da pripremne radove izvodi konzorcij firmi pod rukovodstvom firme “Gradip” iz Prnjavora, kompanije koja će koordinisati i rukovoditi izgradnjom.

„U toku su pripremni radovi, odnosno rad na odvoženju deponovane zemlje. Do početka izvođenja glavne faze-betoniranja, Grad Banjaluka kao vlasnik zemljišta će dobiti sve potrebne dozvole od nadležnog ministarstva. U zavisnosti o zahtjeva na terenu, angažovanje firmi zavisiće isključivo od mogućnosti ispunjavanja obaveza u projektu u kratkom vremenskom roku sa kojim su izvođači suočeni zbog činjenice da radovi moraju biti završeni na vrijeme, a rok je mart 2023. godine“, kazali su u Teniskom savezu RS, koji je bio i zadužen za angažovanje izvođača radova. Nisu precizirali koje firme su dio tog konzorcija.

Angažovanje izvođača je obavljeno mimo procesa javnih nabavki, a iz Saveza poručuju da je to urađeno jer „ovaj projekat ne podliježe javnim nabavkama, jer Teniski savez Republike Srpske nije ugovorni organ u smislu Zakona o javnim nabavkama“.

Prebacivanjem tog posla u ruke Teniskog saveza RS, ušteđeno je na vremenu, a izvođači su odabrani takoreći “preko noći”.

Da su za izbor izvođača radova bili zaduženi Vlada RS ili Grad Banjaluka morala bi se ispoštovati procedura javnih nabavki koja u najboljem slučaju može potrajati nekoliko mjeseci, a u najgorem godinama, ako se pojave žalbe ponuđača.

Teren ostaje Gradu Banjaluka

U Teniskom savezu RS su objasnili su da Grad Banjaluka ostaje vlasnik zemlje i objekta koji će biti izgrađen za potrebe turnira, a da će Teniski savez na osnovu ugovora sa Gradom biti korisnik objekta.

“Planirano je da u prvoj fazi, dok turnir traje, stadion bude otvoren, a nakon čega se planira pokrivanje i dodatni radovi za multifunkcionalnu dvoranu kapaciteta 3.000 mjesta koja je gradu prijeko potrebna”, rekli su u Savezu i dodali da će se sportska dvorana u parteru moći prilagoditi sportovima, kao što su rukomet, odbojka, tenis, mali fudbal….

Nadzor u rukama Republičke direkcije za obnovu i izgradnju RS

Iako je na ovaj način zaobiđen dugotrajni proces javnih nabavki, netransparenta način nabavke omogućava “namještanja” poslova i dogovora iz zatvorenih vrata sa unaprijed odobranom firmom.

Iz Teniskog saveza RS tvrde da će svi aspekti realizacije biti rigorozno kontrolisani.

“Nadzor nad radovima i ugovaranju izgradnje vrši Republička direkcija za obnovu i izgradnju Republike Srpske. Za potrebe pripremnih radova Vlada će, na zahtjev Teniskog saveza Republike Srpske do kraja godine izdvojiti dva miliona KM. Formiran je izvršni odbor i četiri pododbora, građevinski, finansijski, pravni i pododbor za propise i standarde koji su uključeni u proces projektovanja i izgradnje, kontrolu rada i utroška finansijskih sredstava. U izvršni i svaki pododbor uključeni su predstavnici nadležnih republičkih i gradskih institucija i predstavnici Teniskog saveza Republike Srpske”, poručili su za CAPITAL iz Teniskog saveza RS, ali nisu precizirali koliko će u konačnici koštati organizacija ovog sportskog događaja.

Koliko će koštati izgradnja?

Ta cifra će, kažu biti poznata kada se okončaju radovi i sve pripremi za teniski turnir.

Prema trenutno raspoloživim informacijama uz novac koji Grad Banjaluka planira da izdvoji kroz ovogodišnji rebalans budžeta grada, na organizaciju ovog događaja Srpska već sada izdvaja ukupno četiri miliona KM.

Kako je CAPITAL prvi objavio Vlada RS i Grad Banjaluka su dogovorili da zajednički finansiraju organizaciju ovog turnira. Najveća investicija je izgradnja sportskog teniskog terena, kapaciteta 6.000 mjesta. Pretvaranjem u multifunkcionalnu dvoranu objekat će imati kapacitet od 3.000 mjesta.

Iz Grada Banjaluka je ranije stigla potvrda da će se kroz ovogodišnji rebalans budžeta grada za izgradnju sportskog terena uz park Mladen Stojanović planirati dva miliona KM.

Ovaj sportski događaj treba da ugosti najveća imena iz svijeta tenisa kao što su srpski as Novak Đoković, a prema pisanju pojedinih medija u Banjaluku će doći i teniser Nik Kirjos.

ATP turnir “Srbija open” se privremeno seli u Banjaluku, na period od godinu dana, sa ciljem da teniski centar “Novak” u Beogradu tokom tog periodu renovira.

Nedavno je tada srpski član Predsjedništva BiH, a aktuelni predsjednik RS Milorad Dodik na društvenim mrežama objavio da će zvanični naziv ATP turnira, koji se sljedeće godine igra u Banjaluci biti “Srpska open”.

Piše: Vesna Popović
Foto naslovna: Grad Banja Luka
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter