Još jedna policijska sramota: Bahati nasilnik Zoran Čegar brutalno išamarao radnika u Sarajevu (Video)

Još jedna policijska sramota: Bahati nasilnik Zoran Čegar brutalno išamarao radnika u Sarajevu (Video)

OTKRIVAMO: ‘Ko je bahati, nasilnički i siledžijski visokorangirani djelatnik FUP-a Zoran Čegar, koji je brutalno prebio radnika u Sarajevu!?

U Bosni i Hercegovini, koja je podjelom na dva entiteta učinjena funkcionalno invalidnom, malo što funkcionira u skladu s europskim civilizacijskim standardima. Nevjerojatna količina političke, policijske i pravosudne bahatosti i prezira prema građanima ove zemlje od strane političke, policijske i pravosudne klase kontinuirano upropaštava zemlju strovaljujući je na civilizacijsko dno. Borba za stranačke političke, policijske i pravosudne pozicije i privilegije obnašatelja političkih, policijskih i pravosudnih funkcija, potisnuli su opći interes za koji bi se trebali zauzimati i po kojem bi se trebali prepoznavati. To se čak i ne skriva od očiju javnosti, piše Josip Šimić-Đinđić!

Od večeras bosanskohercegovačim internet portalima kruži video snimak s videonadzorne kamere privatnog parkinga na području Općine Stari Grad u Sarajevu, kako je zamjenik komandanta Specijalne jedinice Federalne uprave policije F BiH (FUP F BIH) Zoran Čegar tukao mladića koji radi na tom parkingu. Snimak nastao 10. siječnja 2022. godine, a prikazuje kako je policijsko vozilo blokiralo jedan privatni automobil na parkingu. Radnik je to očito pokušao objasniti Čegaru koji ga je prvo slušao, a zatim, bestidno i pred svima, na očigled javnosti, krenuo udarati u prisustvu svoje dvojice kolege! Kako se može vidjeti, mladić uopće nije pružao otpor policajcu.

Uvečer, dana 26. 01. 2022. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo se oglasilo povodom objavljenog snimka na kojem se vidi da zamjenik komandanta Specijalne jedinice FUP-a Zoran Čegar tuče radnika na jednom parkingu u Sarajevu.

“U vezi sa snimkom koji je objavljen u javnosti, imajući u vidu da raspolažemo saznanjima da se predmetno postupanje lica u policijskoj uniformi dogodilo na području Kantona Sarajevo, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, po službenoj dužnosti, shodno uputama i nalogu nadležnog tužitelja Tužilaštva Kantona Sarajevo, poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti vezanih za ovaj događaj, te ćemo o rezultatima istih upoznati javnost” – navodi se u saopćenju MUP-a KS.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo i zvanično istražuje ovaj slučaj, a pitanje je, da li bi se išta pokrenulo, da i ovaj snimak nije dospio u javnost, kao i snimak prebijanja mladića u Mostaru, a koji snimci zorno oslikavaju primjer neviđene policijske brutalnosti, bahatosti i drskosti, odnosno ponašanja, koje šteti ugledu policijskih struktura. Ako ne znate, ‘ko je Zoran Čegar, to je onaj policijski službenik FUP-a, koji se “proslavio” svojom izjavom za bh. medije, da je “spremio opremu, da hapsi srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kada je u Predsjedništvo BiH doveo harmonikaša”.

Odavno govorim, pišem i ukazujem, da su pored pravosudnih, i policijske strukture znatno i u dobroj mjeri korumpirane, te da u tim strukturama sjede lica sa sumnjivom biografijom, koja su prethodno i operativno – policijski bila obrađivana i psihijatrijski liječena, kao u konkretnom slučaju – Zoran Čegar, o čemu će dalje biti riječi.

Kada se ovako jedan policijski visokorangirani djelatnik FUP-a ponaša u javnosti, u sred bijela dana, i to prema bespomoćnom radniku, sada zamislite što rade unutar policijskih struktura i zidova, kako zlostavljaju i biju. U svakom slučaju, ovo je za optužnicu, a obzirom, da su svi mediji prenijeli ovu vijest, te da je javnost zgrožena ovakvim ponašanjem, ovakvo ponašanje Zorana Čegara je naštetilo u znatnoj mjeri ugledu Federalne uprave policije, te bi bilo neodgovorno, da nadležno tužilaštvo ne reagira adekvatno (sprovođenje istrage) i ne podigne optužnicu za ovakvo nasilničko ponašanje jednog policijskog službenika Zorana Čegara. Tužiteljstvo to mora učiniti!

Sličan slučaj dogodio se prošle godine u Mostaru, o čemu su mediji pisali, gdje su također dva policijska službenika Jusuf Penava i Armin Vrače prebili oštećenog S.B., ispred zgrade, koji im nije pružao nikakav otpor. I ovi snimci zgrozili su tada javnost ponašanjem tih policijskih službenika.

Naime, podsjećanja radi, dana 01. 10. 2021. godine, Tužiteljstvo HNK-a je nakon sprovedene istrage podiglo, a Općinski sud u Mostaru je potvrdio optužnicu protiv policijskih službenika Jusufa Penave (1996.) iz Čapljine i Armina Vrače (1992.) iz Mostara. Oni su optuženi zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo Zlostavljanje u obavljanju službe.

Naime, optužnicom se Jusuf Penava i Armin Vrače terete da su 10. travnja 2021. godine oko 22:50 sati u Ulici Franjevačka 16C u Mostaru u vrijeme mjere ograničenog kretanja, odnosno zabrane kretanja od 21:00 sati do 05:00 sati, postupajući kao policijski službenici MUP-a HNK – PU Mostar – PS Centar sustigli oštećenog S. B., a koji se kretao ispred osumnjičenih i koji stanuje na navedenoj adresi, pa su prema oštećenom, koji im nije pružao nikakav otpor, primijenili silu, tako da su mu pojedinačno više puta zadavali udarce nogama i rukama u predjelu glave i trupa, vukli za kosu, te vrijeđali, psovali mu majku, pa ga na taj način zastrašivali, da bi ga poslije upotrebe sile priveli u PU Mostar – PS Centar, gdje su mu uručili prekršajni nalog.

Povrijeđeni muškarac S.B. je nakon toga napustio Policijsku stanicu, pa se usljed bolova koje je osjećao uputio u SKB – CUM Mostar, gdje su mu konstatirane lakše tjelesne povrede u vidu nagnječenja glave, nagnječenja leđa, nagnječenja prsnog koša, istegnuća vratnog mišića, akutne reakcije na stres i dr.

‘Ko je visokorangirani djelatnik Federalnog MUP-a Zoran Čegar?!

Zoran Čegar je osoba uz koju se desetljećima vežu brojne koruptivne afere i kontroverzni slučajevi s kriminogenim epitetom. Nije nikakva tajna da je 2010. “samoincijativno” otišao u penziju zbog PTSP-ija, ali zahvaljujući tadašnjem direktoru FUP-a Draganu Lukaču, Čegar dolazi ponovo u novom “rehabilitiranom stilu” u izdanju “novog kriminalca”. Podsjećanja radi, 2013. godine bilo je raspisano tesitiranje za načelnika Obavještajnog sektora FUP-a. Najbolji rezultat ostvario je Aldin Sinanović, dok je na posljednjem mjestu bio kontroverzni Zoran Čegar sa srozanim moralnim i policijskim kvalitetama, tada favorit Dragana Lukača.

Unatoč lošim rezultatima tesitiranja, to nije zasmetalo tadašnjem direktoru FUP-a Draganu Lukaču, da na čelo Obavještajnog sektora postavi reketaša Zorana Čegara, pritom je Lukač tada svoju odluku obrazložio tvrdnjom da “to mjesto treba da pripadne Hrvatu” i tada predsjedniku Komisije za izbor je zabranio, da javno objavi rezultate, a sve s ciljem, da se od uposlenika te institucije i javnosti sakrije činjenica, da se na čelu tada najmoćnije pozicije u FUP-u nalazi “invalid”, kako mu je i dokumentirano u neuropsihijatrijskom nalazu.

Naime, Zoran Čegar je 2006. godine bio ozbiljan predmet kriminalističke istrage koju je protiv njega tada proveo Sektor kriminalističke policije FUP-a. Prema operativnim podacima do kojih su došli pripadnici FUP-a, Zoran Čegar je u periodu od 2002. – 2005. godine zloupotrijebio svoj položaj, na način, da je na području Srednje Bosne, kao i Hercegovine ucjenjivao poslovne ljude i direktore poduzeća, tako što je od njih uzimao mito, a zazuvrat im obećavao, da antikorupcijski tim FUP-a neće ni “omirisati” njihove Urede, budući da se Čegar vratio u FUP 2001. godine. Pa tako, imamo slučaj Zvonka Matijaša, većinskog vlasnika “Elektrogrupe”, od kojeg je “Zoran Čegar uzeo mito od 42 tisuće eura” – stoji u izjavi Zvonka Matijaša pripadnicima FUP-a. Čegar je tako ucjenjivao i Svetomira Gadžu, vlasnika firme “Eurobenz” iz Sovića. Tako je od Svetomira Gadže Čegar tražio 50 tisuća KM…

Pored zlouporabe službenog položaja, uzimanja mita i reketarenja koja je provodio Zoran Čegar, pripadnici FUP-a su se potrudili da isprovjeravaju njegova “navodna” ratna priznanja, k tomu ne smijemo izostaviti, da je Zoran Čegar izvršio promjenu identiteta u Australiji, gdje posjeduje putovnicu na ime Tommy Brown. Zašto je izvršio promjenu identiteta samo će Zoranu Čegaru ostati poznato!

U sprovedenim istražnim radnjama, utvrđeno je da se ime Zorana Čegara ne nalazi u službenoj evidenciji Ministarstva unutarnjih poslova R BiH “Zlatne policijske zvijezde”! Nakon uspješno sprovedenih istražnih radnji, pripadnici FUP-a su sačinili službenu zabilješku i cijeli slučaj proslijedili Tužiteljstvu BiH i glavnom federalnom tužitelju. Krivični postupak nikad nije pokrenut, a cijeli slučaj se nalazio i na Tužiteljstvu KS, i sudbina ovog predmeta više nije poznata.

Čegaru je PTSP dijagnosticiran 1997. godine u otpusnici zagrebačke psihijatrijske bolnice Vrapče od 10. siječnja 1997. godine. U nalazu stoji, da su kod pacijenta prisutni elementi PTSP-a. „Prisvjestan, impulzivan, mrzovoljan, razdražljiv, sada se ne javljaju obmane čula, iste ne nalazimo, naglašeno psihosomatiziran sa sniženim frustracijskim pragom na toleranciju“, stoji u nalazu psihologa psihijatrijske bolnice Vrapče. S obzirom na prethodno navedeno, radnik s parkinga može biti sretan, što ga Čegar nije “olovom napunio”!

Tu je prije svega i njegov “prenapuhani” somatski invaliditet, gdje je rješenjem liječničke komisije iz listopada 2006. godine Čegar proglašen 80-postotnim invalidom i to po osnovu ranjavanja koje se desilo 29. lipnja 1992. godine i kasnijeg obolijevanja od PTSP-a. Naime, u posjedu smo nalaza i mišljenja Liječničke komisije za medicinsko vještačenje u postupku po zakonu o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite prema kojem je „pacijentu“ Zoranu Čegaru početkom veljače 2013. godine stupanj invalidnosti s dotadašnjih 80% smanjen na 50%. Treba li napomenuti da se ovo događalo iste godine kada je trebao biti imenovan za načelnika Obavještajnog sektora FUP-a!?

 

Piše: Josip Šimić-Đinđić
Video: Raport portal/youtube.com
Izvor: dnevno.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter