Još jedan Dodikov nedopustiv i sraman napad na novinare, sada na Snežanu Mitrović i novinare N1 TV


Još jedan Dodikov nedopustiv i sraman napad na novinare, sada na Snežanu Mitrović i novinare N1 TV

Nakon novog javnog priznanja kako njegove partijske parapolicijske grupe prate i uhode sve slobodne ljude, od novinara do kritičara i lidera opozicije, Milorada Dodik se juče ponovo obrušio uvredama i prijetnjama na novinarku N1 televizije Snežanu Mitrović. Ona je juče dobila poziv iz Kabineta predsjednika Republike Srpske, a posle sekretarice, izvjesne Vesne, javio se Dodik sa novom salvom psovki, uvreda i prijetnji.

Ovakvo sramno i nedopustivo ponašanje razularenog i pomahnitalog Vođe koji je izgubio razum je za svaku osudu, i nadležne institucije, iako zarobljene, trebalo bi da reaguju, kazne pritmitivca i zaštite sve građane. Nakon BN televizije, sada su učestalo na meti novinari N1 televizije i urednici portala koje ne kontroliše režim.

Posebno je sramno ćutanje i prećutno odobravanje međunarodne zajednice, koja ga sokoli, prije svega Delegacije Evropske Unije u BiH i prvog čovjeka Johana Satlera te Kristijana Šmita i brojnih zapadnih ambasadora, članica EU, koji ga stalno nagrađuju, daju kredite i novac, otvaraju pregovore što on više klizi iz hibridnog režima u otvorenu diktaturu i totalitarizam, usvaja nedemokratske zakone, progoni slobodne medije i novinare, guši slobodu govora i nevladin sektor.

Piše: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info

Dodikov novi napad na novinare i medije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je juče pred novinarima verbalno napao novinarku N1 Snežanu Mitrović, a nakon toga ju je, prema riječima Mitrovićeve, pozvao telefonom, te je vrijeđao i prijetio joj.

Kako je navela, nakon svega se osjeća uznemireno i ugroženo.

“Nažalost, navikli smo na uvrede i verbalne napade na press konferencijama. Vrlo je opasno što je novinarska zajednica oguglala na takav vid napada. Ja sam danas možda malo i razočarana, jer je generalno medijski prostor ostao nijem na ono što je juče izrečeno na press konferenciji. Ne treba meni advokat niti odbrana, ja se branim svojim čestitim radom već 20 godina. Ali, kada funkcioner prizna da ima službu koja prati rad novinara, to je vrlo opasno i za mene indikativno. Za mene je to poziv da istražni organi provjere ove navode, kakve to službe prate rad medija i novinara i da li to rade zakonito“, izjavila je ona.

Nakon neformalnog priznanja o praćenju,  u četvrtak oko 15.30 časova, novinarka Mitrović je dobila poziv iz Kabineta predsjednika Republike Srpske sa fiksnog 051 broja.

Pozvala ju je izvjesna Vesna koja je prebacila vezu Miloradu Dodiku, navodi se na portalu N1, a Mitrovićeva kaže da se javiila jer je pomislila da Dodik želi da se izvini zbog nastupa od prije koji sat.

“Naivno sam to pomislila. Kroz glavu mi je prošlo da će možda da pristane i na intervju, jer zahtjeve šaljem redovno. Umjesto toga uslijedile su psovke i galama, nisam mogla ni doći do riječi. Po prvi put dobijam takav poziv. Gospodin Dodik je negodovao i vikao zbog teksta objavljenog na portalu N1. Krenuo je da viče i psuje, bilo je vrlo lično i neugodno. Vrlo stresno. U toj minuti razgovora upotrebljavao je nepristojne riječi, psovao je, koristio je riječi na “J”. Ja nisam tako vaspitana da ponavljam te riječi. Ja na telefonu nemam aplikaciju koja snima razgovore tako da nemam tonski dokaz tog razgovora, ali tu su bile kolege. Juče sam bila vrlo potresena i nisam znala na koji način istupiti. Da li to prijaviti kao neku vrstu prijetnje, da li ćutati, da li se povući u sebe. Dan nakon prespavane noći mislim da je jako bitno reći. Saznala sam da su još neke kolege dobile privatne pozive iz Palate i da dobijaju privatne pozive iz Palate. A svaki poziv od predsjednika bilo čega je pritisak na vaš rad. Kolege ne treba da uobraze i da to njima laska, to je pritisak na rad novinara, ja ga tako doživljavam”, kazala je Snežana Mitrović.

Ona je u izjavi za N1 rekla i da je sve prijavila Liniji za pomoć novinarima. U policiju kaže za sada nije otišla, a da ima tonski zapis poziva iz kabineta predsjednika,učinila bi to momentalno. Ističe da se ne bavi nelegalnim prisluškivanjem, da bi sve razgovore snimala, ali da mora postojati trag poziva iz institucije.

EU: Zabrinjavajući trend javnih napada na novinare

Zbog novog Dodikovog napada na novinare, reagovala je i kancelarija EU u BiH. U saopštenju navode kako smatraju da je prijetnja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika reporterki N1 najskoriji incident u zabrinjavajućem trendu javnih napada na novinare, kao i pokušaja da se kritičari ušutkaju retrogradnim zakonodavstvom.

– Sloboda medija nije samo temeljna evropska vrijednost, već je od suštinskog značaja za demokratsku odgovornost i transparentnost, kao i za prosperitet – poručuju u iz Kancelarije EU u BiH.

U Saopštenju su naveli da je jačanje zaštite novinara i slobode medija ključni prioritet na evropskom putu, te su pozvali Dodika i vlasti entiteta da u potpunosti poštuju prava novinara, kao i da promijene smjer nedavnih poteza koji imaju zastrašujući efekat na prostor za građanski angažman, poput kriminalizacije klevete i planiranog zakona o tzv. stranim agentima.

Dodik: EU davno sahranila mit o slobodi informisanja i pravu na istinu

Oglasio se ponovo i sam Dodik koji je rekao da je EU davno sahranila mit o slobodi informisanja i pravu na istinu, isto kao što su medijski žrtvovali i istinu o građanskom ratu u BiH.

„Pomen tom mitu o pravima i slobodama držite i danas u sukobima u Ukrajini i Gazi, gdje postoji samo vaša istina koju ste nametnuli kao jedini narativ, kao što je bio slučaj i za vrijeme građanskog rata u BiH“, rekao je Dodik uz napomenuda EU nema pravo da drže slovo o medijskim slobodama i pravima, jer su to isto ukinuli u svojim državama.

„Šteta što nikada, govoreći o toj temi, niste pomenuli odgovornost, a razumijem i zašto. Naš vrijednosni okvir počiva na pružanju slobode, ali i odgovornosti za nju. I to pravilo važi i za medije i za političare. Јa izlazim na izbore i tamo plaćam cijenu svoje slobode ili odgovornosti. Mislim da ni mediji ne mogu biti pošteđeni odgovornosti za izgovorenu ili napisanu riječ, kaže Dodik.

Inače, Dodik je juče nakon optužbi na račun N1, da je medij koji radi na rušenju Republike Srpske, prolazeći pored Snežane Mirović upitao: “Mislite da mi nemamo službu koja vas prati šta radite?”, ocjenjujući potom da je N1 medij koji treba zabraniti.

Foto naslovna: Miomir Jakovljević/RINGIER
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter