-Jelena- čuveni hit grupe -Bolero- je pjesma o ostavljenom djetetu i majci koja nije htjela upoznati svog sina (Video)


-Jelena- čuveni hit grupe -Bolero- je pjesma o ostavljenom djetetu i majci koja nije htjela upoznati svog sina (Video)

ZA SVA VREMENA! Priča o tajanstvenoj Jeleni sarajevskog "Bolera". Kada se januara 1988. godine pojavila pjesma "Jelena, Jelena", tada malo poznata sarajevska grupa "Bolero" nije ni slutila da će to postati neprolazni hit. I tri decenije kasnije, na svakom ćošku bivše Jugoslavije, "Jelena" se čuje, sluša... Jer svako je u životu imao ili ima negdje neku Jelenu, zar ne?

A prije 32 godine "Bolero" je u Sarajevu počeo snimanje svog drugog albuma, nazvanog "O Jesenjinu", ponavljamo, ne sluteći da će napraviti pjesmu za sva vremena. Ona će obilježiti cijelu karijeru benda, a ubraja se među najemotivnije domaće rok balade.

Gotovo iza svake pjesme u roku stoji lično iskustvo autora ili neka njegova skrivena priča s emotivnom posvetom, poput, primjera radi, "Bacila je sve niz rijeku" Indeksa i "Selma" Bijelog dugmeta ili "Hey Jude" Bitlsa i "Layla" Erika Kleptona. Neke se otkriju, druge ostanu zauvijek pod velom tajne.

Kada je grupa "Bolero" završila snimanje, započeto 17. januara 1988. u studiju RTV Sarajevo, te Diskoton kasnije objavio album "O Jesenjinu", već njegov naziv te pesme poput "Svirni harmoniko, tugo, tugo", "Zašto umiru proleteri", "Pismo majci" i "Krčmarska Moskva", jasno su upućivali na autorovu inspiraciju.

No, prva tema LP ploče, balada "Jelena", nametnula se kao favorit. Njena struktura, narastajuća energija koja nadire postupno poput plime, impresivni vokal bendovskog pjevača Mileta Anđelića (danas živi i radi u Belgiji), jednako sjajne vokalne vinjete nepoznate pjevačice iz Mješovitog hora Muzičke škole "Ilidža", instrumentalne dionice, cijeli taj paket učinio je da autorska pjesma gitariste i lidera Bolera, Miše Bartulice, bude njegov zaštitni znak.

"Jelenu" i danas publika obožava. Valjda intuitivno naslućujući dubinu njene emotivnosti.

Razne su pretpostavke konstruisane u vezi sa stihovima "Da l’ za tebe postoji, neko sasvim drag i lijep, čije ruke tebi radost donose/Jer danas više nemam snage, da te zavolim, danas samo moram, moram, još jednom da te potražim/Jer ja sam tugu kvasio, tuđim suzama, zbog mene nikad, nikad, nisi plakala".

Dramatičan trenutak tišine i upaljena šibica na sredini pjesme, prije najvažnijeg stiha "a godine prolaze niz naše obraze", samo pojačava tajnovitost pjesme i slutnje kod slušaoca.

Tužna i surovo realna, pjesma "Jelena" posvećena je majci jednog od članova benda koji je ostavljen u sirotištu. Pričalo se i da je on nju pokušao da pronađe, ali da ona nije htjela da ga vidi, što je opjevano u poslednje dvije strofe pjesme.

Grupa je dobila naziv po slavnom djelu francuskog kompozitora Ravela "Bolero" i mada su postojali svega nekoliko godina objavili su dva studijska albuma "Na kraju slavlja" i "O Jesenjinu" koji su vrlo dobro prošli kod publike.

 

Foto: KAKAV VOKAL: Mile Anđelić i Mišo Bartulica

Grupa se razišla 1989. godine.

Da, "Jelena" jeste pjesma posvećena djeci bez roditelja...

Jelena

Nismo svi iz ljubavi,
stigli na ovaj svijet,
proplakan u času kad
nema niko da te zavoli
Još postoje istine koje vole boljeti,
zbog mene nikad, nikad neceš plakati

Nikada se nismo sreli,
vremena nismo imali,
da mi oči obrišeš,
da mi ruke milujes

Jer ja sam tugu kvasio,
tuđim suzama,
ko nekad moja draga
svojim očima

Jelena, Jelena,
eh, da su anđeli,
nosili krila rodama
Jelena, Jelena,
da su bar Bogovi,
imali malo vremena
Jelena, pomisli,
da su bar ljudi svi,
rođeni pod srećnim zvjezdama

Jelena, Jelena

A godine prolaze niz naše obraze,
vjetrove proljetne starost umiruje
da l' za tebe postoji,
neko sasvim drag i lijep,
čije ruke tebi radost donose

Jer danas više nemam snage,
da te zavolim,
danas samo moram, moram,
još jednom da te potražim
Jer ja sam tugu kvasio,
tuđim suzama,
zbog mene nikad, nikad, nisi plakala

Možda ne bi..
Jelena, Jelena.

 

Piše: I.V.
Foto naslovna: youtube.com
Video: Grupa Bolero/youtube.com
Izvor: direktno.rs/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter