Jedna Opština u RS želi da preuzme dug i hotel Rašida Serdarova

Jedna Opština u RS želi da preuzme dug i hotel Rašida Serdarova

Opština Rudo spremna je da preuzme dug prema radnicima i pokrene hotel „Comsar“ u toj lokalnoj zajednici, ali u firmi Rašida Serdarova kažu da je „Serdarov ozbiljan investitor u Evropi i nikom neće ostati dužan“, a za informacije o mogućem pokretanju hotela kažu da su „poslovna tajna“.

Hotel u Rudom ne radi i od novembra 2018. godine su mu blokirani računi. Tu godinu hotel je završio u gubitku od 284.972 KM, radnici su ostali bez posla, a 2019. godine minus je bio 197.204 KM.

Uslijedile su tužbe, a CAPITAL je pisao kako je prošle godine organizovana prodaja namještaja i drugog inventara kako bi se izvršile presude koje su na ime dugovanja dobili nekadašnji radnici tog hotela. Prodaja nije realizovana do kraja, već samo djelimično, jer nije bilo zaintersovanih kupaca.

„Hotel je zatvoren i s obzirom na to da su na naplatu došle određene presude, mi smo zamolili radnike da se to ne izvršava na tri mjeseca jer smo uputili dopis kompaniji „Comsar“ da opština isplati dug radnicima, a da zauzvrat dobijemo hotel na korištenje 10 godina, samo da bi to radilo i da ne bi propadalo. Poslali smo ponudu prije desetak dana, ja se nadam da će pozitivno odgovoriti, ako žele dobro, šteta je da propada, to je hotel sa četiri zvjezdice“, rekao je novi načelnik Rudog Dragoljub Bogdanović i izrazio nadu da će „Comsar“ nastaviti s projektom HE „Mrsovo“, za koji ističe da je veoma značajan za tu lokalnu zajednicu.

Na slično su bili spremni i ranije u opštini Rudo. Bivši načelnik Rato Rajak je nudio da opština izmiri dugovanja hotela i da ga uzme u zakup pet godina, ali predstavnici „Comsara“ na to nisu pristali, odnosno tražili su mnogo novca, kako je ranije rekao Rajak.

Hotel u Rudom u vlasništvu je Serdarovih firmi „Comsar hydro holding limited“ i „Comsar energy hidro“ Banjaluka koja je u 2018. godini imala gubitak od 588.359 maraka. Minus se skoro uduplao godinu kasnije i u 2019. godini je dostigao 1,1 milion maraka.

Prokurist u „Comsar energy hidro“ Siniša Majstorović rekao je da će dug koji hotel u Rudom ima biti izmiren, a na pitanje kada će to biti, rekao je da ne može da kaže i da su to poslovne informacije.

„To šta će biti s hotelom su naše poslovne informacije, povjerljivog karaktera. To pitanje je van pameti, hoćemo li izdati ili nećemo. Šta ćemo s hotelom u pandemiji, ne rade hoteli u Banjaluci, a kamoli u Rudom. Mi ćemo u narednom periodu riješiti to pitanje, obaveze će biti izmirene, morate imati u vidu da je Rašid Serdarov ozbiljan investitor u Evropi, u svijetu, nikome neće ostati dužan“, rekao je Majstorović.

Pored Majstorovića u upravi firme „Comsar energy hidro“ je i Duško Perović, šef predstavništva RS u Rusiji. CAPITAL je lani pisao kako je boravak srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika u Rusiji bio plodonosan za tu kompaniju i kako je dan nakon sastanka Dodika sa Perovićem, u „Službenom glasniku RS“ osvanulo produženje koncesije toj firmi za HE „Mrsovo“ na rijeci Lim.

Nakon objave teksta “Novi ustupci Serdarovu: Podiže snagu TE „Ugljevik 3“ da više naplati od Srpske”, šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji i zastupnik jedne od “Comsarovih” firmi Duško Perović uputio je otvorene prijetnje redakciji portala CAPITAL i glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću.

Nakon prijave prijetnji MUP-u, koji je o tome podnio izvještaj Okružnom tužilaštvu Banjaluka, postupajući tužilac donijela je naredbu o obustavi istrage, a da prethodno nije donesena ni naredba o pokretanju istrage.

Izvor: capital

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter