Javni dug Crne Gore 4,4 milijarde evra

Javni dug Crne Gore 4,4 milijarde evra

Vlada Crne Gore usvojila je Izvještaj o javnom dugu na kraju prošle godine koji iznosi oko 4,4 milijarde evra, odnosno 105,15 odsto preliminarnog BDP-a, procijenjenog na oko 4,2 milijarde evra.

Uzimajući u obzir depozite Ministarstva finansija i socijalnog staranja, /uključujući i 38.477 unci zlata/, a koji su na kraju 2020. godine iznosili 872,43 miliona evra, neto javni dug Crne Gore iznosi više od 3,5 milijarde evra, odnosno 84,34 odsto BDP-a.

Na prijedlog Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, Vlada je donijela odluku o dodjeli pomoći medijima radi prevazilaženja ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom virusa korona, te za prvu grupu medija opredijelila pomoć u iznosu od 150.000 evra i to 120.000 evra za štampane medije i 30.000 evra za portale.

Pomoć će biti realizovana putem javnog konkursa Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija koji će ubrzo biti objavljen.

Konkurs će biti fokusiran na izradu sadržaja od javnog interesa u dnevnim štampanim medijima i na internetskim publikacijama u vezi sa procesom vakcinacije protiv virusa korona, kao i epidemiološkim mjerama.

Vlada Crne Gore utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma kojim je uređena operativna nezavisnost i samostalnost u radu Finansijsko-obavještajne jedinice, te poseban položaj njenog rukovodioca koje mora da ispunjavati, kao članica Egmont grupe.

Predviđeno je da Finansijsko-obavještajna jedinica bude posebna jedinica u budžetu Crne Gore, kao i da njen rukovodilac samostalno raspolaže budžetom.

Propisano je i da se način korišćenja i raspolaganja njenim materijalno-tehničkim sredstvima uredi aktom Ministarstva unutrašnjih poslova koji je označen odgovarajućim stepenom tajnosti, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je donijela Odluku o obrazovanju Savjeta za NATO, kojom je propisano da je predsjednik Savjeta predsjednik Vlade, a zamjenik predsjednika je potpredsjednik Vlade.

“Zadaci Savjeta su razmatranje, predlaganje i koordinacija političkih, vojnih, pravnih, finansijskih i drugih stručnih aktivnosti državnih organa Crne Gore, kao članice NATO-a“, navode iz Vlade.

Donesena je i Odluka o izmjeni Odluke o Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije na visokom nivou, kojom se, u radu stalnih i povremenih radnih grupa tog tijela, omogućava učešće stručnjaka i predstavnika domaćih ili međunarodnih organizacija ili institucija koji nisu članovi Savjeta.   Srna

Izvor: capital

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter