Japanci objavili novi termin Olimpijskih igara

Japanci objavili novi termin Olimpijskih igara

Olimpijske igre u Tokiju, koje su ove sedmice odgođene do sljedeće godine, trebale bi biti otvorene 23. jula, a zatvorene 8. augusta 2021., objavila je japanska nacionalna televizija NHK pozivajući se na neimenovani izvor.

Japanski premijer Shinzo Abe u utorak je objavio da se Igre odgađaju zbog pandemije bolesti Covid-19, na otprilike godinu dana, čime je Tokio postao prvi grad u 124-godišnjoj povijesti modernih olimpijskih igara u kojem natjecanja nisu održana prema predviđenom datumu, isključujući godine u vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata, kad su Olimpijske igre morale biti otkazane.

Japan je u pripremu Igara uložio 12 milijardi dolara, a ovogodišnji gubitak planiranih prihoda ne bi se trebao odraziti na japansku ekonomiju jer će i rashodi biti manji. Japanski ministar gospodarstva Yasutoshi Nishimura u nedjelju je izjavio da vlada planira stimulativni paket ekonomskih mjera, koje je premijer Abe nazvao najvećima u historiji.

"Ako su rashodi prebačeni na sljedeću godinu, to znači da ćemo taj novac imati na raspolaganju ove godine. To ćemo uzeti u obzir", rekao je Nishimura za NHK.

Izvor: radiosarajevo.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks