Jagma za foteljama: Otimačina koalicionih partnera oko ministarstava Vlade RS - Ministri bez biografija (Video)

Jagma za foteljama: Otimačina koalicionih partnera oko ministarstava Vlade RS - Ministri bez biografija (Video)

Preveliki apetiti: Svi bi mjesto u Vladi Srpske. Jedan predsjednik i dva potpredsjednika Vlade Republike Srpske, 16 ministarstava – očigledno nedovoljan kolač za apetite svih koalicionih partnera koji bi trebalo da formiraju vlast u Srpskoj.

„Mi smo se dogovorili da se mandati podijele shodno izbornim rezultatima. O tome ćemo detaljnije razgovarati, sada imamo jedan načelni dogovor“, poručio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD- a.

Prema trenutnim saznanjima, Zora Vidović rukovodiće i dalje finansijama Republike Srpske, a Petar Đokić ostaje na čelu Ministarstva energetike i rudarstva. Đokićevi apetiti su bili malo veći sa zahtjevima da bude potpredsjednik Vlade i tri ministarstva, ali od toga nema ništa, s obzirom da dva potpredsjednika ne mogu biti iz istog konstituvnog naroda kao i predsjednik Vlade.

Kako sada stvari stoje, Srebrenka Golić i Zlatan Klokić zadržaće se na čelu trenutnih ministarstava. Alen Šeranić se spominje u javnosti kao novi ministar porodice, omladine i sporta. Iako se spekulisalo da će se Anton Kasipović vratiti na poziciju ministra prosvjete, on tvrdi da uopšte neće biti u budućoj Vladi. Poziciju ministra pravde bi mogao da zauzme izvjesni Miloš Bukejlović iz SNSD – a u Doboju.

Fotelja ministra unutrašnjih poslova je izgleda bila najzanimljivija. U javnost je dospjela informacija da je u nju htio da zasjedne Nenad Stevandić, a pored toga da dobije još jedno ministarsko mjesto.

 „Ja zaista nisam tražio ministarstvo unutrašnjih poslova, nisam tražio nijedno. A da vam kažem neću ni tražiti ministarstvo unutrašnjih poslova.“, rekao je Nenad Stevandić, predsjednik US. 

Kao budući ministar unutrašnjih poslova spominje se Siniša Karan, trenutni generalni sekretar Vlade Srpske. Nedeljko Čubrilović bi mogao da se vrati na mjesto ministra saobraćaja, dok će se poljoprivrednicima u budućem sazivu vjerovatno pozabaviti Goran Bursać iz SNSD – a. Poziciju Srđana Rajčevića bi trebalo da zauzme profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, Željko Budimir. Na čelo ministarstva privrede najvjerovatnije dolazi Diko Cvjetinović iz NPS – a. Jedino što je za sada sigurno je da će Radovan Višković opet sjesti u fotelju premijera.

„Jedina novina koju smo vidjeli, a to je model preslikan iz Srbije, a to je da je sadašnji predsjednik koji treba da bude imenovan ograničio mandat premijeru.“, kaže Tanja Topić, politički analitičar.

Kostadin Vasić je potencijalni kandidat za ministra rada i boračko – invalidske zaštite RS. Imena ministara Zdravlja i socijalne zaštite i Trgovine i turizma moraju ispoštovati nacionalni ključ, a Senka Jujić i Denis Šulić se spominju kao potencijalna imena za poziciju ministra uprave i lokalne samouprave.

 „Vlada će biti skup ljudi bez ikakvih biografija, nesposobnjakovića koji će imati zadatak samo da prate instrukcije uzurpatora koji će biti i stvarni premijer i stvarni ministar svakom resoru.“, poručio je Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red.
„Od ove Vlade se ne može ništa očekivati, jer su oni kroz 16 godina pokazali šta im je logika. A to su tenderi, javne nabavke, uzimanje novca u privatne džepove.“, kaže Igor Crnadak, potpredsjednik PDP - a.

Milorad Dodik je rekao da bi se oko formiranja vlasti moglo razgovarati i sa Pokretom Država, te SPS – om i DNS – om daju podršku SNSD  - u za izbor 4 delegata u Domu naroda. Ali nije poznato kako bi oni mogli ući u Vladu Srpske u kojoj je već poprilična gužva.


Foto naslovna: BN
Video: BN Televizija
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter