Izraelci odlučni: Evrovizija u Jerusalimu ili je neće biti

Izraelci odlučni: Evrovizija u Jerusalimu ili je neće biti

Izraelska ministarka kulture i sporta Miri Regev izjavila je da bi Izrael, ukoliko ne može da organizuje takmičenje za pjesmu Evrovizije sljedeće godine u Jerusalimu, trebalo da razmisli da li da ga uopšte održi.

“Preporučiću vladi da Evroviziji, ako ne može biti u Jeruslimu, uopšte ne budemo domaćin”, rekla je Regev za radio stanicu Kan, nakon jučerašnjeg otkazivanja prijateljske fudbalske utakmice Izraela i Argentine koja je trebalo da bude održana u subotu.

Ona je objasnila da to nadmetanje košta Izrael 50 miliona šekela (14 miliona dolara) i da je smišljeno da promoviše zemlju domaćina.

“Mislim ako Evrovizije neće biti u Jerusalimu pogrešno bi bilo investirati 50 miliona šekela javnih fondova. Glavni grad države Izrael je Jerusalim i toga ne bi trebalo da se stidimo”, rekla je ministarka, odgovarajući na još neprotvrđene izvještaje od srijede da je EBU tražila da se Evrovizija održi na nespornoj lokaciji.

Od kako je Izraelka Neta Barzilai pobijedila na takmičenju ove godine, izraelski zvaničnici su više puta ponovili da bi takmičenje naredne godine trebalo da bude održano u Jerusalimu kao što je to bilo 1979. i 1999. godine. Međutim, napetost je velika nakon otkazivanja utakmice. Izraelski zvaničnici su rekli da su glavni razlog prijetnje protiv zvijezde tima Lionala Mesija.

Mnogi su otkazivanje povezali s odlukom da se meč umjesto u Haifi, kao što je bilo prvobotno planirano održi u Jerusalimu, na čemu je insistirala Regev.

To je razljutilo Palestince, koji su ionako ljuti zbog preseljenja ambasade SAD, poslije odluke američkog predsjednika Donalda Trampa da proglasi Jerusalim samo izraelskim.

Iako je stadion Tedi, na kome je tebalo da se igra, u zapadnom Jerusalimu, status tog grada je bio i ostao najeksplozivniji nesporazum dva naroda, jer Palestinci u njegovom istočnom dijelu namjeravaju da osnuju sjedište svoje buduće države.


Izvor: Beta