Izrada mozaika od poludragog kamenja, minerala i kristala (Video)


Izrada mozaika od poludragog kamenja, minerala i kristala (Video)

U Ateljeu magistra umjetnosti u Bijeljini, Natalije Cimeše, uvijek se nešto dešava i uvijek ima nešto novo. Trenutno je u izradi zanimljiv mozaik od poludragog kamenja, minerala i kristala, koji će se, kada bude završen moći vidjeti u Tuzli, i krasiće sam centar grada.

Specifičnost mozaika jesu materijali od kojih nastaje. U pitanju je poludrago kamenje, minerali, kristali, pozlaćene i posrebrene lajsne. Obično radi sa klasičnim granitom i mermerom, tako da su ovi materijali novina i za umjetnicu, koja kaže da su dosta zahtjevni za obradu i rad. Radni naziv dvodijelnog mozaika je “Zlatna grana”, po uzoru na istoimeno čuveno djelo Džejmsa Frejzera. “U tom djelu je sažet prikaz, odnosno odnos čovjeka i prirode. Likovno obrađeno, na jednoj strani mozaika je žena sa floralnim motivom, a na drugoj je muškarac, takođe sa floralnim motivima, kao početak, kao stvaranje”, pojašnjava umjetnica.
 
Najveća nalazišta poludragog kamenja, minerala i kristala su u Južnoj Americi. Jedan dio mozaika, koji je težak oko 200 kg, čija izrada je trajala par mjeseci je skoro završen, a drugi je u fazi izrade. Pored svega što vas umjetnost nauči, na prvom mejstu je strpljenje, pojašnjava Natalija. “Ja radim, i kada se umorim, onda uzmem pa slikam. Mada moram da priznam da sam u posljednje vrijeme slikarstvo malo zapostavila. Povede vas, kao i u slikarstvu, boja i kamen, i onda hoćete što više. Imate osjećaj da nemate dovoljno vremena, da nećete stići”, kaže Cimeša.

Mozaik je slikanje kamenom, koji je u prirodi sam po sebi savršen, kaže Natalija. Vi mu samo dodajete neku novu dimenziju, stvarajući cjelinu. “Prilikom nastajanja djela, prvo što uradim jeste oslikavanje, a onda ugrađujem veće komade kamena, ja ih zovem “reperi”. U toku priprema za ovaj mozaik spremljeno je metalno korito, najprije, koje je rađeno po mom nacrtu. Na njemu je prikovana metalna mreža, plastična mreža preko, pa lijepak za pločice, da se dobije glatka površina. Okvirno crtež, a onda “reperi” ovih većih komada kamena, koji su kao graničnici i onda idemo prema tome”, pojašnjava Natalija proces nastajanja umjetničkog djela.

Kada mozaik bude gotov moći će da se vidi u pješačkoj zoni u Tuzli u centru grada i krasiće prostor oko ulaznih vrata zgrade koja će takođe biti ispunjena slikama i mozaicima Natalije Cimeše. Noć je period kada najviše voli da radi, kaže, i dodaje: “Moj prioritet je moje dijete i sve je podređeno njemu. Doručak, ručak, večera, a ja u međuvremenu radim. On učestvuje u svemu tome onoliko koliko sam pokaže interesovanje. Radim i noću, ali mogu reći da mi je i jutro najmirniji dio dana. Noć je moja, sve se smiri i utiša i onda ja imam neki svoj prostor.”

Kao i sve umjetničke duše, ne bavi se novcem i nema odnos prema materijalizmu. Kaže, to što mi živimo u vremenu gdje sve ima, cijenu a nema pravu vrijednost, je jedno a pravo pitanje je ko je obezvijedio sve to. “Nemam odnos prema novcu, u smislu da ga “gajim” i sakupljam. Milsim da bi najbolje bilo da se vratimo robnoj razmjeni. Štaviše, mislim da je novac jedan od savremenih jahača apokalipse. Moj mali sin od 8 godina mi postavlja pitanja-ko je izmislio novac, što ga je izmislio, što ne možemo po principu-dam ja tebi grozd, a ti meni jabuku? To su dječije ideje koje su u osnovi jako dobre. Pa me onda pita-zašto je 100 veće od 10, kada je razlika samo jedna nula, a nula ne postoji? Tako da ne znam šta bih Vam rekla. Ja sam mnogo slika poklonila, a ne govorim ovo da bih sebe afirmisala u tom smislu. Pripremam djecu koja žele da upišu Akademiju umjetnosti i srodne fakultete bez ikakve nadoknade”, ispričala nam je Natalija.

Poznata i priznata umetnica će svoj pečat ostaviti i na pravoslavnom manastiru Grabovica u Mađarskoj, koji je osnovan 1580-tih godina. Pozvana je da uradi mozaik Svetog arhangela Mihajla na ulaznoj kapiji, što joj je kaže velika čast.

VIDEO:


Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks