Između njegovih laži: Odvrni-zavrni strategija - Od referenduma, do neka u budućnosti donesu odluku (Foto/Video)

Između njegovih laži: Odvrni-zavrni strategija - Od referenduma, do neka u budućnosti donesu odluku (Foto/Video)

Izbori su prošli. SNSD je ostvario apsolutnu pobjedu, nema potrebe više da plaši narod, spinuje i širi strah. Ili da nudi lažna obećanja, zavisi od tačke gledišta. Međutim, ne odustaju od nekih narativa koji služe u tu svrhu. Jedan od njih je narativ o referendumu, odnosno secesiji Republike Srpske, koji koriste naizmjenično, po potrebi, pa se opet povlače i pozivaju na mir i zajedništvo. Naravno, u svemu prednjači Milorad Dodik.

Komentarišući Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tokom zajedničke konferencije za novinare sa predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, Milorad Dodik je, između ostalog, izjavio da neće mnogo trpiti ovakav Sud i Tužilaštvo.

“Vratićemo ponovo na našu scenu referendum o Sudu i Tužilaštvu, kojeg se oni itekako boje i odlučiti kada ćemo to uraditi”, rekao je Dodik.

Samo dva dana ranije, tokom obraćanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske prilikom polaganja zakletve, kao novi predsjednik Republike Srpske Dodik je pozvao na mir i stabilnost.

“Pozivam na nivo Bosne i Hercegovine da najvažniji faktori sjednu i dogovaraju u Bosni Hercegovini bez stranaca, da pokušamo naći još nekih 10-15 godina za moguću Bosnu i Hercegovinu, prihvatljivu za sve, i da prepustimo to možda nekoj generaciji koja će doći za 20-30 godina pa neka ona odlučuje definitivno.”

 

Pitanje referenduma je, inače, jedan od najčešćih narativa koji vlast u Republici Srpskoj, SNSD i Milorad Dodik prije svih, koriste i po potrebi intenziviraju ili povlače. Nekad se spominju nedefinisane vremenske odrednice, nekad se navodi tačan termin, u suštini pitanje referenduma i eventualnog otcjepljenja Republike Srpske drži se na dugom štapu i prijeti s njim, s jedne strane, ali i zavarava nudeći lažna obećanja, s druge.

Naravno, “realpolitičari” će braniti takav pristup insistirajući na tome da se čeka pogodan trenutak. Međutim, pričom o referendumu Dodik i SNSD samo testiraju strpljenje političkih oponenata i međunarodne zajednice.

Uzevši u obzir geopolitičku situaciju, ali i stanje u regionu, kao i u samoj BiH, možemo očekivati da će se ova “odvrni-zavrni” strategija primjenjivati i u budućnosti. Naizmjenično pozivanje na referendum i povlačenje istog će zasigurno obilježiti dobar dio Dodikovog mandata. A za poslije ćemo vidjeti, “neka generacije za 20-30 godina odlučuju o tome”.

Foto naslovna: Gerila
Video: RTRS vijesti
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter