Izlazak DNS-a iz koalicije - početak Dodikovog kraja

Izlazak DNS-a iz koalicije - početak Dodikovog kraja

„Ne bi me začudilo da ovu odluku DNS-a uskoro slijedi i Socijalistička partija Petra Đokića. Iako su pred nama lokalni izbori, izostanak podrške DNS dovest će u pitanje pobjedu kandidata SNSD-a u mnogim lokalnim sredinama, uključujući i Banja Luku", kaže Raljić.

Novinar i glavni i urednik banjalučkog portala Istinito i politički analitičar Željko Raljić za politicki.ba kaže da izlazak DNS-a iz vladajuće koalicije u kojoj je proveo 15 godina može da znači samo jedno: - Početak kraja vladavine Milorada Dodika! „Ne bi me začudilo da ovu odluku DNS-a uskoro slijedi i Socijalistička partija Petra Đokića. Iako su pred nama lokalni izbori, izostanak podrške DNS dovest će u pitanje pobjedu kandidata SNSD-a u mnogim lokalnim sredinama, uključujući i Banja Luku, gdje su šanse Igora Radojičića da obnovi mandat gradonačelnika sada značajno umanjene. To je veoma značajno za budućnost SNSD-a u tom gradu, kojim vlada već pune dvije decenije“ dodaje Raljić.

Ocjenjuje da je sada umanjen  i kapacitet vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini RS, što može predstavljati značajnu eroziju Dodikove do sada neprikosnovene većine koja će se osipati u naredne dvije godine do opštih izbora u BiH.

Iako je Dodik kazao da je Nešić podnio ostavku na mjesto direktora JP Putevi Srpske iz zdravstvenih razloga, jasno je da je Nešićeva ostavka iznuđena. „Ta priča je pala u vodu odmah nakon objave o podnošenju ostavke. Nešić je zdrav kao dren, što se vidjelo i na jučerašnjem sastanku sa Dodikom. Na fotografiji je Dodik izgledao mnogo bolesnije. Uostalom, pio je čaj!“, kaže Raljić u izjavi za portal politički.ba.

DNS je 2014. propustio priliku da svrgnu Dodika, imaju li priliku za popravni? „Valjda su ovom odlukom krenuli na popravni ispit iz politike. DNS je propustio priliku da bude predvodnik izvršne vlasti u RS, ili vodeća stranka opozicije. Šta će sada napraviti zavisi od budućih poteza Nešića i njegovih saradnika.

Stanivukovićeva šansa da postane gradonačelnik Banje Luke sada je veća najmanje za 2-3 procenta, ako je suditi po rezultatima anketa prije početka kampanje, navodi Raljić. Dodaje da, se može dogoditi da odlaskom DNS u opoziciju, ta šansa bude čak i veća. 

Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks