Izjava da će ako Rusija napadne Ukrajinu, Amerika napasti Njemačku, sada dobija smisao - blokada Sjevernog toka 2

Izjava da će ako Rusija napadne Ukrajinu, Amerika napasti Njemačku, sada dobija smisao - blokada Sjevernog toka 2

EU će imati najveću štetu od rusko-ukrajinskog sukoba. - Svijet je ušao u neku vrstu Hladnog rata i više nikada neće izgledati isto, a najveću štetu od rusko-ukrajinskog konflikta imaće EU, poručeno je u emisiji "PULS" BN televizije.

- Eskalacija sukoba u Ukrajini znači kraj svijeta onakvog kakav smo poznavali, kaže Igor Crnadak, naglašavajući da će razvoj događaja odrediti sankcije.

“Dolazi do potpuno drugačijih odnosa, koje će definisati i sankcije EU najavljene za večeras, najrigorzniji paket sankcija ikada, koji je došao iz Brisela u kombinaciji sa američkim, s obzirom da znamo povezanost ruskih tržišta sa Zapadom, imaćemo nešto potpuno novo.”, kaže Igor Crnadak, bivši ministar inostranih poslova BiH

- Svijet je ušao u neku vrstu Hladnog rata, mišljenje je analitičara Branka Raduna. On navodi da izjava  predsjednika SDA-a, da će ako Rusija napadne Ukrajinu, Amerika napasti Njemačku, sada dobija smisao, jer dolazi do trajne blokade Sjevernog toka 2.

“Najveću štetu od rusko - ukrajinskog konflikta imaće EU, prije svega govorim o Njemačkoj i njenoj ekonomiji i u smislu snabdijevanja energentima i u smislu cijena dakle imaće loše posljedice po Njemačku i EU ekonomiju.”, ističe  Radun.

- Novi rat na evropskom tlu nastao je jer je Rusija upala u američku zamku i ovaj potez će joj se vratiti kao bumerang, kaže ekpsert za bezbjednost Darko Trifunović, naglašavajući da će sankcije trajati mnogo duže od rata.

“Cilj Zapada je da Rusiju podijeli na 5 država, kao što je nekada podijelila SSSR. Ovo što su uradili je kao da je američki špijun u vrhu Ruske Federacije povukao ovaj potez.”, ističe ekspert za bezbjednost Darko Trifunović.

Slike koje dolaze iz Ukrajine su iste kao one iz 1999-te kada je NATO izvodio agresiju na Balkanu, dodao je.

 "Mi svi znamo kako je to izgledalo tih 78 dana, ali to sad gledamo u Ukrajini u kolijevci hrišćanstva iz tog dijela svijeta i zapravo preko noći Srbija je izgubila partnera Rusiju, koja bi mogla bilo gdje da zagovara pitanje Kosova, jer su od jutros izvršili najteže krivično djelo, zločin protiv mira.", navodi Trifunović.

Putinov cilj nije obnova SSSR-a, on želi na tom prostoru da napravi "ruski svijet" koji će biti sfera ruskog uticaja, smatra spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

“Ruski cilj je da blokira mogućnost Ukrajine da vojno djeluje, Zapad neće vojno djelovati, to je i Zelenskom poznato, jer nije članica NATO-a. Tako da bez obzira na veliku podršku koju Kijev dobija iz svijeta Ukrajina je sada prepuštena sama sebi.”, kaže Jakšić.

Srbija je u delikatnoj situaciji, jer se treba izjasniti o oružanoj agresiji protiv jedne suverene zemlje, kao što je Ukrajina dodaje Jakšić i navodi.

“Region se uglavnom izjasnio, jedine dvije zemlje kojima prijeti veoma opasna međunarodna izolacija u Evropi su Beograd i Banjaluka, koje nemaju hrabrosti da  osude agresiju. Ovdje se ne radi o tome biti proruski ili američki orjentisan, ovdje se radi o principijelnom stavu odbrane međunarodnog prava.”

Do sada je Srbija uspješno balansirala između Istoka i Zapada, ali sada se nalazi u teškoj situaciji kaže Branko Radun.

“Sad je očigledno isteklo vrijeme za balansiranje i vrlo je teško održati neutralnu poziciju, ali Srbija će nastojati da s jedne strane izađe u susret Evropljanima i osudi agresiju, napad Rusije na Ukrajinu, to se očekuje, ali istovremeno nastojati da održi dobre odnose sa Rusijom. Sjetimo se npr. Orbana koji se izjašnjavao kao ruski lobista u EU, a sada se priključio liderima EU koji osuđuju napad Rusije na Ukrajinu.”, ističe analitičar  Branko Radun.

Takođe, naglašava da je Srbija vojno neutralna te da postoje razni modaliteti da sačuva neutralnost, navodeći pri tom primjer Švajcarske. Evropa je u prvi mah zauzela kompaktan stav o ovom pitanju, za razliku od BiH, čije je Predsjedništvo BiH brzopleto odreagovalo, istupajući sa pojedinačnim stavovima u javnost, kaže Igor Crnadak, ali istovrmeno šalje poruke ohrabrenja bh. stanovništvu.

“Logično je da sve ovo pratimo, da smo zainteresovani, ali da dođe do direktne reperkusije na bezbjednost kod nas, nema i da ljudi  s te strane treba da budu mirni. Ekonomsko - energetske posljedice će biti izvjesne za čitav svijet, pa i za nas, kolike i kako to ćemo vidjeti. Ali, mislim da ćemo mi ovdje u BiH vrlo brzo nakon ovog prvog šoka da se okrenemo mnogim problemima, mnogim teškim temama koje opterećuju naš život ovdje.”, navodi Crnadak.

 

Novonastala situacija izazvala je pometnju na svjetskoj berzi i to ćemo svi neminovno osjetiti, ali vlast u Republici Srpskoj nema brz ekonomski odgovor i to je ono što  zabrinjava, a sukob u Ukrajini će potrajati, zaključili su sagovornici u emisiji "Puls" na BN televiziji.

 

Video: BN TV/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter