Izbori u SAD: Do sada glasalo 90 miliona birača

Izbori u SAD: Do sada glasalo 90 miliona birača

Na izborima u SAD do sada je glasalo preko 90 miliona birača, pokazuju podaci Univerziteta na Floridi. Veliki odziv građana koji je do sada zabeležen otvara put ka najvećoj izlaznosti na izborima u SAD u periodu dužem od jednog veka, preneo je Rojters.

Veliki broj građana glasao je ranije uživo ili putem mejla, usled zabrinutosti od zaražavanja korona virusom zbog gužvi na dan glasanja. Eksperti predviđaju da bi na glasanje moglo da izađe mnogo više od 138 miliona građana, kao što je to bio slučaj 2016. godine. Tada je na rano glasanje izašlo samo 47 miliona glasača.

Na glasanje su za sada u većem broji izašle demokrate, koje su sklonije glasanju putem mejla. Takav slučaj je ranije bio i sa republikancima, ali su ga se ovoga puta klonili, zbog više puta ponovljenih i neutemeljenih Trampovih tvrdnji, da je sistem glasanja putem mejla veoma podložan prevarama.

U 20 država koje prijavljuju podatke o registraciji stranaka, 19,9 miliona demokrata je već izašlo na glasanje, među republikancima taj broj iznosi 13 miliona, a među onima koji nisu članovi nijedne stranke 10,1 milion. Ovi podaci ne pokazuju za kojeg kandidata su ovi birači glasali.

Izvor: tanjug.rs

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks