Izbori prošli, prestava završena! -Patriote- i -rusofili- iz Srpske prihvatili ANP i uvode BiH u NATO? (Foto)

Izbori prošli, prestava završena! -Patriote- i -rusofili- iz Srpske prihvatili ANP i uvode BiH u NATO? (Foto)

Počinje izdaja iz Tajnog pakta – Srbende i patriote usvojile ANP za ulazak BiH i u NATO? Kako se moglo i očekivati, i kako sam najavio u više navrata, čim prođu izbori kreće realizacija tajnog pakta i konvencije između režima, Dodika, stranaca, SDA i HDZ-a. Tako je danas na sjednici Savjeta ministara BiH usvojen novi ANP – Program reformi NATO za punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u NATO paktu.

Odluka je usvojena jednoglasno, a  novi ANP glasao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, te ostali „srpski“ ministri u Savjetu ministara, Staša Košarac i Vojin Mitrović iz SNSD-a, te Miloš Lučić iz DNS-a. Put u NATO je trasiran, a od čelnika Sjeverno-atlanske alijanse zavisi formalan datum ulaska i punopravnog članstva.

Predstava o velikim srbendama i patriotama je završena, izbori prošli, a sada se može nastaviti sa prodajom i izdajom države, rasprodajom prirodnih resursa i Elektroprivrede, te ulaska u NATO. To su obaveze i ustupci na koje je pristao Dodik pred izbore, obavezao se na odanost i poslušnost strancima i zapadu.

Pitanje je zašto ćuti Boračka organizacija Republike Srpske i druge boračke organizacije, zašto ne traže od vlasti da se podnesu račune, te zašto ćute dežurne patriote i analitičari, ulizice režima, koje godina za novac obmanjuju javnost i lađno optužuju opoziciju da su izdajnici, sluge stranaca…

Piše: Nebojša Vukanović
Foto naslovna: Fena
Izvor: nebojsavukanovic.info

Delegacija NATO-a u BiH: Novi impuls u odnosima NATO saveza i BiH

Zamjenik pomoćnika glavnog sekretara NATO-a Kolomina je izrazio zadovoljstvo što je Savjet ministara BiH jednoglasno usvojio Program reformi BiH za 2021. i 2022. godinu, kao i očekivanja da bi to moglo značiti novi impuls u odnosima NATO saveza i Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, na čelu s pomoćnikom ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoranom Šajinovićem, u četvrtak 10. novembra 2022. godine u Sarajevu su primili zamjenika pomoćnika glavnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Havijera Kolominu.  

Na sastanku, na kojem je učestvovala i komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, kao i šef Kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić, analizirana je dosadašnja saradnja BiH s NATO-om i razmatrane mogućnosti proširenja tog odnosa.

Zamjenik pomoćnika glavnog sekretara NATO-a Kolomina je izrazio zadovoljstvo što je Savjet ministara BiH jednoglasno usvojio Program reformi BiH za 2021. i 2022. godinu, kao i očekivanja da bi to moglo značiti novi impuls u odnosima NATO saveza i Bosne i Hercegovine.

Takođe je ohrabrujućom nazvao odluku Savjeta bezbjednosti UN o produženju mandata misije EUFOR-a, koja predstavlja značajan štit sigurnog i stabilnog okruženja za BiH.

Pomoćnik ministra Šajinović je gostu predstavio aktuеlne faze u različitim progamima saradnje s NATO-om.

Posebno je naglašena vrijednost paketa mjera pomoći predviđenim Inicijativom za izgradnju odbrambenih kapaciteta (DCB), iniciranom na Samitu NATO-a u Madridu.

Finalna lista prioritetnih projekata je izrađena i poslana u Brisel. Sastanak po DCB inicijativi u tom gradu je zakazan za početak narednog mjeseca te je Šajinović najvio da će BiH poslati kompetentan tim stučnjaka.

Konačno odobravanje paketa se očekuje u februaru 2023. godine. Naglašeno je da ovaj paket ne podrazumijeva naoružanje i ubojna sredstva, ali institucijama odbrane donosi hitno potrebnu opremu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter